Hétfőn délután utazik el Tokióba Fucsovics Márton, aki az ötkarikás játékok egyetlen magyar teniszező résztvevője lesz.

A világranglista 38. helyén álló játékost Nagy Zoltán kíséri el a japán fővárosba, aki a tőle megszokott higgadtsággal és határozottsággal beszélt honlapunknak az elvárásokról.

A magyar teniszező önbizalmát megerősítette wimbledoni jó szereplése, amely Tokióban is nagy hasznára lesz.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * A profi teniszezők számára az ötkarikás játékok nem tartoznak a legfontosabb versenyek közé, a top 10-ből öten is távol maradnak idén a tokiói versenyektől. Igaz az első ötből eddig csupán Rafael Nadal lépett vissza, így a mezőny így is elit színvonalú lesz, különösen a 64-es tábla nagysága miatt. A július 24. és 30. között az Ariake Colosseumban (Ariake Koroshiamu) sorra kerülő tornán a magyar színeket végül egyetlen olimpikon képviseli, mégpedig Fucsovics Márton, férfi egyesben. Az MTK Budapest játékosa korábban többször is kijelentette, számára nagyon fontos az ötkarikás részvétel, ezért örömmel készül pályafutása első olimpiájára.

A 29 éves játékos hétfőn délután vág neki a nagy utazásnak, edzője, Nagy Zoltán kíséretében. Másik mestere, Jancsó Miklós  itthonról segíti majd a kis csapatot, ahogyan azt az utóbbi közel másfél évben kidolgozott körforgásos rendszer szerint már megszokhattuk. Az MTK Budapest szakemberét indulás előtt kérdeztük az ATP világranglista 38. helyén álló teniszező pillanatnyi formájáról.

−  Wimbledonból a második hét csütörtökjén jöttünk haza és a következő keddig, Marci egy ötnapos feltöltődésre szánt időszakkal pihente ki az addigi terhelést – ismertette honlapunkkal játékosa programját Nagy Zoltán. – Ezt követően Jancsó Miklóssal a Park Teniszklubban, kemény pályán gyakoroltak, hiszen ez a felület vár ránk a japán fővárosban is. Én néhány napot a családommal töltöttem az újabb utazást megelőzően. Eddig zökkenőmentesen működött közöttünk a munkamegosztás, remélem ez a jövőben is így marad.

− Milyen elvárásokkal vágnak neki az olimpiának?

− Nehéz számszerű eredményekben gondolkodni, hiszen a sorsolástól is sok függ. Ha kihozza magából a legtöbbet, ahogy azt általában szokta, akkor biztosan örömet okoz majd a magyar szurkolóknak. A múlt héten hosszabb teniszedzéseket végeztünk, valamint az erőnléti fejlesztésre is figyeltünk. A különböző ütések számát növelve hoztuk ismét fel alaptechnikáját a tőle elvárható szintre. A mozgása nagyon biztató volt ezen a borításon. Kíváncsiak vagyunk, milyen körülmények fogadnak minket Tokióban, hogy zajlik majd az olimpia. Az utóbbi időszak alapján jó teljesítményre számítunk.

− A sorsolást említette, amely Wimbledonban sem volt ideális, Marci mégis karrierje egyik legszebb sikerét érte el.

− Ez így van, s bár sokan a Rubljov elleni újabb meccsre gondolnak, én azért az elejéről indulnék. Az olasz Sinner ellen kezdeni sem volt egyszerű feladat. De ha végig nézzük az ellenfeleket, akkor Vesely kivételével valamennyien a szűk elitbe tartoznak. Nem voltak könnyű meccsek, de ezen a szinten ez már nem is elvárható, Marci pedig tökéletesen megoldotta a helyzetet. Végig a mozgását figyeltük, ami kifejezetten jó volt. A siker pedig szerintem három elemből épült fel. Volt ugye egy nagyon pozitív emléke Wimbledonnal kapcsolatban, hiszen juniorként bajnoki címet nyert. Erre alapozva nagyon figyeltünk a mentális felkészítésére, miközben egy hatékony játékstílust alakítottunk ki. Ez utóbbinak köszönhetően valamennyi találkozón talált valami fogódzót, amire biztosan építhetett. Szerintem végig nagyon magas színvonalon teniszezett.

− Röviden térjünk azért vissza az Andrej Rubljov elleni találkozóra. Idén ötödször sorsolták össze az orosz játékossal, aki már hetedik a világranglistán.

− Azt hiszem ez egy kivételes dolog. Mi magunk is elképzelhetetlennek tartottuk, hogy ismét szembejön velünk. Amikor ez megtörtént, nem tulajdonítottunk neki különösebb jelentőséget, hiszen egy profi játékos nem foglalkozhat a szerencsével, nem hivatkozhat a kedvezőtlen sorsolásra. Marci alapvetően nagyon jó versenyző típus, ezt most is bizonyította. A három nyert szettes meccsek egyébként is különlegesek, a mentális erő az, ami Marcit a győzelemhez segítette. Egyébként pedig tudtuk, hogy füvön jobban mozog Rubljovnál, amihez megfelelő taktikát választottunk. Jó első szervával és variációs játékkal készültünk.

− Nagy lehetett az öröm a meccs után…

− Természetesen aznap nagyon örültünk, de nem fordíthattunk különösen nagy figyelmet az ünneplésre, hiszen a következő fordulóban a világelső Djokovics várt rá. Eufóriának tehát nyoma sem volt, még ha láttuk is rajta a boldogságot. Nekünk az az elvünk, hogy minden egyes győzelmet a helyén kell kezelni, ahogy a vereségeket is. Nem szabad túlzott jelentőséget tulajdonítani egyiknek sem, mindig a következő feladatra fókuszálunk. Ennek szellemében telnek a napjaink, amióta együtt dolgozunk. Úgy érzem, pillanatnyilag egy optimálisan egészséges helyzetben vagyunk. Jól teljesít, megfelelő az önbizalma és egységes, támogató szellemű csapatot alkotunk. Ennek fényében Tokióban is elvárható a jó szereplés. De ahogy már említettem, ellenkező esetben sem esünk pánikba. Dolgozunk tovább, és haladunk az általunk megjelölt úton. Ahogy eddig is tettük.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső