A világ legjobb padelezői adtak egymásnak randevút Szentendrén az APT Hungarian Open keretében, köztük hét magyar páros.

Az ötkarikás játékok ajtaján kopogtató sportág hazánkban is óriási fejlődésnek indult, a továbblépéshez azonban most már támogatókra is szükségük lesz.

A hazai szövetség számára az utánpótlás-nevelés beindítása a következő feladat.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Fontos mérföldkövéhez érkezett az elmúlt héten a magyarországi  padelsport. Június 13. és 19. között Szentendrén rendezte meg a hazai szövetség az APT Hungarian Opent, az APT Padel Tour világbajnokság egyik állomását. A sorozat legjobbjai fantasztikus ízelítőt adtak Európa legdinamikusabban fejlődő sportágából, s ennek a magyar nézők voltak az egyértelmű nyertesei.

A férfiaknál argentin házidöntő volt Franco Dal Bianco és Maxi Arce között, a nőknél a spanyolok viaskodtak az elsőségért a Cristina Carrascosa - Patricia Martínez fináléban. A fiúk a világelsők az APT világranglistán, Cristina az első, míg Patrica a 10. a női rangsorban.

De hol is tart a sportág, s mekkora jelentősége van a Padel Club Bravos pályáin megrendezett APT Hungarian Opennek számunkra? – tettük fel a kérdést Kerekes Péternek, a Magyar Padel Szövetség elnökének.

− A jelentősége óriási, hiszen lépcsőfokokat ugrottunk át a rendezési jog megszerzésével – jelentette ki Kerekes Péter, aki Spanyolországban szeretett bele az akkor még újdonságként szolgáló sportágba, s barátjával, Pákay Péterrel, az első közös parti után határoztak a padel magyarországi meghonosításáról. – Eddig egy átlagos tempóban haladtunk a fejlődés útján, tavaly tízezer dollár összdíjazású Future-tornát rendeztünk igen sikeresen, ám ebből még nem következett volna automatikusan a következő, vagyis Open-kategóriába lépés, csak jó néhány év múlva. A sors azonban másképp akarta, és a főszponzor halála miatt rendező nélkül maradt bécsi viadal rendezési jogát végül mi kaptuk meg. A szomorú esemény így lett számunkra egy kihagyhatatlan lehetőség, hiszen beugróként a finanszírozás terhei nem ránk hárultak. Csak az összehasonlítás kedvéért említem, hogy az Open-viadalokat többnyire a legsikeresebb nemzeteknél, Argentínában, Spanyolországban, Portugáliában, akár tízezer nézőt is befogadó padel-stadionokban rendezik. S bár itthon is óriási fejlődésen ment át a sportág, azért ettől a szinttől most még messze vagyunk.

A padel előretörése azonban hazánkban is szemmel látható, hiszen négy éve még csupán öt pályán játszhattak a sportág hazai szerelmesei, most pedig tizenegy helyszínen harmincegy áll a rendelkezésükre. Három újabb ponton pedig tovább tízet építenek jelenleg. A játékosok számát immár háromezerre becsüljük.

 

pic2Fotók: APT

 

A hazai szövetség számára azonban ez még csak a kezdet, és a 2028-ig terjedő fejlesztési tervükben bizony igen merész számokat határoztak meg. A cél a 250 pálya és a tízezres sportolói bázis megteremtése, utóbbiból legalább ezret szeretnének regisztrált versenyzőként elkönyvelni, akik közül legalább száz lenne juniorkorú. De nemcsak mennyiségi, minőségi növekedéssel is számolnak, éppen ezért a meglévő három világsorozat egyikében (WPT, APT, PPT) top100-as versenyzőt is szeretnének felmutatni. Kezdésnek, mondjuk tízet.

– A sportág nemzetközi fejlődése robbanásszerű, éppen ezért a nagy versenysorozatokba is egyre nagyobb pénzösszegek folynak be – folytatta értékelését Kerekes Péter. – A pénzdíjak összege az utóbbi években megtriplázódott, a szentendrei versenyen összesen száztízezer dollárt osztott ki az APT, kilencvenet a férfiak, húszat pedig a nők között. Az elosztásba sajnos nem volt beleszólásunk, de az arányok azt is tükrözik, hogy utóbbiak között egyelőre kevesebb a versenyző. Az APT Hungarian Opent nemcsak a sorozat hivatalos youtube-csatornáján lehetett élőben követni, de az egyik jelentős észak-amerikai sportcsatorna is egy héten keresztül streamelte a meccseket.

De miért is ne tette volna, hiszen a sorozat világranglistájának első húsz helyezettje közül tizenkilenc itt volt Szentendrén, s a favoritok hozták is a tőlük várható legjobb teljesítményt. A most is kiemelkedően szerepelt argentinok mellett a brazilok, az olaszok és a spanyolok is remek játékot mutattak be a magyar közönségnek, amely a döntőkre teltházzal hálálta meg a színvonalas meccseket.

 

pic5

 

A hazai rendezés természetesen a magyar versenyzők számára is kihagyhatatlan lehetőséget kínált, összesen hét páros, négy férfi és három női duó léphetett pályára a világ elitjével. Az ő fejlődésük szempontjából tehát éppúgy mérföldkőkét értékelhetjük az eseményt, mint a szövetség esetében.

− Az APT Hungarian Open kapcsán a magyar médiában is számos helyen meg tudtunk jelenni, ami a sportág további fejlődése szempontjából kulcskérdés – utal az egyelőre központi támogatások nélkül, minimális költségvetéssel működő Magyar Padel Szövetség népszerűsítő törekvéseire Kerekes Péter. – Mindent a saját erőnkből oldunk meg, mindannyian társadalmi munkában, pusztán a sportág iránti szerelemből tesszük a dolgunkat, ám ez hosszútávon nem lesz így tartható. Ahhoz, hogy itthon is a nagyvilágban látható ütemben fejlődhessen tovább a sportág, reklámra és támogatókra van szükségünk. Szerencsére a padel nagyon jól eladható sport, látványos, mint egy cirkuszi előadás. Nem véletlen, hogy már az olimpiai játékok kapuján is kopogtat, az annak előszobájaként számon tartott Európa Játékok jövő évi, krakkói eseményén már benne is lesz a programban. Reméljük, minél előbb a hivatalos ötkarikás játékok műsorára is felkerül, szerintem ez 2032-ben lehet reális. Ha minden a tervek szerint alakul, addig mi is utolérjük a lépéselőnyben lévő világelitet és négy olimpikont tudunk majd delegálni. Ez persze most még igen futurisztikusan hangzik, de mi hiszünk a sportág hazai és nemzetközi teljes áttörésében.

Kerekes Péter szerint egyre kevésbé jellemző, hogy a teniszezők cserélik kisebbre ütőiket és a befutandó területet a padelt választva. Nem is olyan régen már a fallabdázók közül érkezők második hullámával kellett számolniuk, a jelenlegi harmadik pedig már eleve ezt a sportágat választja sajátjául. Utóbbi folyamat megerősítésére a hazai szövetség idén nyáron tíz hét alatt, nem kevesebb, mint nyolcszáz gyerekkel kív

ánja táboraiban a sportág alapjait megismertetni. A következő lépcsőfok ugyanis már a tervszerű utánpótlás-nevelésről szól, s ezt is ugyanolyan határozottan szeretnék megugrani, ahogy a padel magyarországi bevezetését tették.

kerekes pic05

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső