Nyomtatás

Az Építők-pályán zajló korosztályos Budapest-bajnokságon két leánybajnokot avattak, az U14-ben Kálmán Lucát (Alfa TI), az U16-ban pedig Farkaslaki-Hints Flórát (Tenisztanoda). Gulyás István, a női szakág utánpótlásért felelős szakembere szerint a hazai korosztályos csúcsesemények lehetőséget adnak a kiélezett, presztízsmeccsek játszására.

Kálmán Luca veszi át az L14 korosztály Budapest-bajnokának járó díjat Miklósi Ildikótól, a BTSZ főtitkárától

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Végéhez közelednek a korosztályos Budapest-, illetve vidékbajnokság küzdelmei. A csapatok már a hét elején eldöntötték az érmek sorsát, az egyéni táblákon pedig mind Baján, mind pedig az Építők-pályán a legidősebbeken a sor. Utóbbi helyszínen szerda délben az U14-es és az U16-as leányok fináléjára került sor, amelyet Kálmán Luca (2. kiemelt, Alfa TI) és Nemcsek Gréta (4., Vasas), illetve Farkaslaki-Hints Flóra (1.,Tenisztanoda), valamint Komlódi Kiara (2., PG Tenisz) vívott.

Mindkettő igazi presztízsmérkőzés volt, így izgalmas csatát hozott, ám éppen ez a hazai korosztályos „csúcsesemények” lényege. Gulyás István, a női szakág utánpótlásért felelős szakembere szerint az egészséges hazai rivalizáció fontos a fiatalok fejlődéséhez:

– A mérkőzések végkimenetelében a mentális képességek általában döntő erővel bírnak, amelyek fejlesztésére az éles helyzetek a legideálisabbak. A mai két mérkőzésen is számos olyan pillanat volt, amelyben a fej döntött. Éppen ezért kértem a legjobbak felelős edzőit, hogy a közelgő korosztályos Európa-bajnokságok előtt a külföldi tornák helyett inkább a Budapest- illetve a vidékbajnokságot válasszák, a játékosok ne féljenek egymással összemérni a tudásukat. Kifejezetten hasznos ugyanakkor, hogy a csapat- és az egyéni verseny miatt oda-vissza, rövid időn belül számos fontos meccset játszhattak fiatal teniszezőink. Ráadásul néha extrém körülmények között, hiszen előbb az óriási szél, majd a kánikula nehezítette a dolgukat. Ugyanakkor az eredmények jelentőségét sem kell túldimenzionálni, hiszen a gyerekek nem fejlődnek azonos ütemben, és a pillanatnyi lelki állapot vagy forma is döntő lehet. A győzelmet és a vereséget egyaránt a helyén kell kezelni.

Az U16-os leányok között a papírforma szerint alakultak az egyéni küzdelmek, hiszen az első és a második kiemelt találkozott a döntőben. Ennek megfelelően magas színvonalú kemény játék alakult ki Farkaslaki-Hints és Komlódi között. Utóbbinak a második játszma elején volt lehetősége a fordításra, de nem tudott élni a kínálkozó lehetőséggel, s végül két szettben veszített.  

– Ez volt a torna első ki-ki meccse a számomra, úgy éreztem, hogy bármelyikünk nyerhet – értékelt a díjátadót követően Komlódi Kiara, aki csapatban aranyérmet ünnepelhetett a Punyi Gábor által vezetett PG Team vezéralakjaként. – A Nagy Gréta elleni elődöntőm is kemény meccs volt, hiszen három szettben sikerült nyernem, de ott azért én voltam az esélyesebb. Itt pedig kétségtelenül Flóra. Ráadásul nem igazán fekszik nekem a stílusa, olyan labdákat is elér, amelyek mások ellen biztosan eredményesek. Éppen ezért ez nem az én játékom volt, nagyon nem. Ám a végjáték és a vereség dacára is nagyon élveztem a meccset, jól éreztem magam a pályán és sikeresnek értékelem az idei részvételemet.

 

komlodi farkaslaki hints 2022Komlódi Kiara és Farkaslaki-Hints Flóra

 

A második szett elején vezetéshez jutó Komlódi Kiara akkor szinte minden energiáját beleadta a játékba, Farkaslaki-Hints Flóra pedig nagyon jó érzékkel kivárta, amíg ellenfele kénytelen a tempóból visszavenni. Ekkor fordított, a végén pedig már magabiztosan hozta a találkozót. Neki ugyanis kifejezetten jól jött, hogy éppen Kiara ellen játszotta a döntőt, bár az idáig vezető úton sem hullajtott el túl sok játékot, szettet nem is veszített.

– Nem zavar az esélyesség terhe, szeretek első kiemeltként végig menni egy tornán, ahogy ezt most is tettem – mondta honlapunknak a BTC-n készülő Farkaslaki-Hints Flóra, akit a döntő előtt a városmajori klub egyik szakembere, Krafcsik Tamás instruált. – Az elején azonban nem indult könnyen a játék, idő kellett hozzá, hogy megszokjam a pályát. Az elődöntőben ráadásul nagyon meleg is volt, ami azért picit megzavart. Ez a döntő viszont kifejezetten jó színvonalú volt, elsősorban azért, mert mind a ketten nagyon jól játszottunk. A fontos pontokat azonban rendre én értékesítettem, az egyébként nagyon szoros gémek végén. Nagyon kevésen múlott tehát a győzelem, de nagyon örülök neki. Kiarának hihetetlenül jó fonák keresztje van, sokszor nem is tudtam ezekkel az ütéseivel mit kezdeni. Azt azonban nagyon szeretem, hogy csípőből játszik, számomra kifejezetten előnyös a stílusa.  

Az L16-os kategória krónikájához az is hozzátartozik, hogy Flóra, az MTK-s Nagy Gréta oldalán a párost is megnyerte, igaz, ehhez csupán két meccset kellett nyerniük, hiszen végül mindössze hat leánypáros állt ki ebben a korosztályban.

A fiatalabbak döntőjére Nemcsek Gréta érkezett némi lélektani előnnyel, hiszen előző nap a torna elsőszámú kiemeltjét Kardos Lorát búcsúztatta magabiztos játékkal 6:3, 6:0 arányban, néhány nappal korábban pedig a Vasas SC csapataranyának megszerzésében is óriási szerepe volt. A fináléban pedig éppen Kálmán Lucáékat győzték le egy szoros, szett számolgatós találkozón.

− Nagyon hosszú menetelés volt számomra ez a Budapest-bajnokság, próbáltam magam kipihenni a mai döntőre, de ez láthatóan nem sikerült – magyarázta Nemcsek Gréta a finálét követően. – Nagyon sokat hibáztam, ő pedig nagyon jól tartotta a labdákat. Éppen ezért elsősorban a fáradtság számlájára tudom írni ezt a vereséget. Szerettem volna győzni, de sajnos nem sikerült.

Kálmán Luca számára is fontos mérkőzés volt a keddi elődöntő, hiszen Gréti csapattársa, Benke-Giosanu Izabella ellen játszott, aki ellen korábban még soha nem sikerült nyernie. Most viszont meglepő magabiztossággal 6:2, 6:2 arányban lépett túl a harmadik kiemelten, megakadályozva ezzel a vasasos házidöntő lehetőségét.

– Ez a Gréti elleni meccs volt a legnehezebb a tornán, de az Iza elleni találkozó is fontos a számomra, hiszen nagy fegyvertény, hogy végre le tudtam győzni – beszélt a 6:1, 6:4-re nyert döntő értékelése előtt az odáig vezető útról Kálmán Luca. – Gréti ellen a fedett pályás ob-n meccslabdáról tudtam fordítani, úgyhogy ismertem a játékát, próbáltam felkészülni belőle. Szerettem volna hosszan felpörgetni a labdákat a tenyeresére, ami az első szettben sikerült is, a másodikban azonban lerövidültem, ami miatt nehéz helyzetbe kerültem. Összességében azt hiszem, hogy fejben voltam erősebb és ebből fakadóan kevesebbet hibáztam ellenfelemnél.

Kálmán Luca első egyéni Budapest-bajnok címét szerezte szerdán az Építők pályán, amelynek jelentőségét számára az sem csökkenti, hogy az Alfa TI-vel már itt is nyertek korábban, sőt országos bajnokok is voltak.

 

bo b 2022

FaLang translation system by Faboba