A korosztályos Budapest- és vidékbajnokság pénteken zárult a legidősebb fiúk egyéni és páros döntőivel.

Baján az SVSE, a fővárosban pedig a Pasarét TK volt duplán is érdekelt az utolsó finálékban.

Hornung Gábor és Szőke Ádám

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Budapesten és Baján egyaránt az F16-os és F18-as egyéni döntőkkel zárult a korosztályos Budapest- illetve vidékbajnokság. Talán nem véletlen, hogy mindkét helyen egy olyan klub duplázott, amely egyébként is élen járt a kiállított csapatok számában. A Népligetben Nemes Gábor, a Pasarét TK vezetőedzője drukkolhatott egyidőben két játékosának is, Szőke Ádám Gábornak, illetve Bakonyi Dávidnak, míg Baján soproni kollégája, Úr Csaba figyelte Bakó Bálint és Sift Barnabás fináléját. A négy felsorolt játékos közül végül csupán utóbbinak kellett ezüstéremmel beérnie, hiszen az SVSE teniszezője 5:7, 7:5, 6:2-es vereséget szenvedett a Kiskút TK fiataljától, Juhász Bencétől.

− Barnus esélyesként lépett pályára, s hogy végül nem sikerült nyernie, azt sajnos a betegség rovására kell írnunk, hiszen még tegnap is hőemelkedése volt – mondta együttérzéssel Úr Csaba a péntek déli döntőt követően. – De erről azért nem szeretnék hosszasan értekezni, mert egy játékosnak a nehezítő körülmények ellenére is ki kell hoznia magából a maximumot. Vagy pedig egy új, a megváltozott helyzethez jobban alkalmazkodó taktikát választani. Ez most nem sikerült, de az élet nem áll meg és a második helynek is örülnünk kell. Különösen azért, mert ismét büszkék lehetünk csapatunkra, összesen tizenhat érmet nyertünk, hét aranyat, hat ezüstöt és három bronzot. Van ugyan korosztály, amelyben bent maradt egy-két érem az egyéni küzdelmek során, de a sport ilyen. Az aranybusz hamarosan indul vissza Sopronba, s Bakó Bálinton kívül Rekedt-Nagy Panni is triplázott a legfényesebb éremből. Ők természetesen az országos bajnokságon is dobogóra esélyesek, úgyhogy folytatódik a munka, gratulálok valamennyi játékosunknak és edzőnknek, hiszen ismét jó munkát végeztek.

A pénteki bajai döntőkben ugyan már nem volt érdekelt a Gellért Tenisz Iskola, ám ők is érmekkel megrakodva tértek haza Szegedre. A négy arany, két ezüst és öt bronzérem azért különösen nagy öröm a vezetőedző Kiss György számára, mert az előjelek korántsem voltak kedvezőek.

− Két meghatározó játékosunkat kellett teljesen vagy részben nélkülöznünk, Tóth Ákos János épp a vidékbajnokság előtt nyerte meg első kettes kategóriás Tennis Europe tornáját Szerbiában, ám a hazaérkezést követően azonnal lebetegedett, Bíró Melinda pedig sérüléséből még nem épült fel annyira, hogy az egyéni meccseket is vállalhassa – kezdte értékelését Kiss György. – Borúlátásom azonban nem igazolódott be, mert számos játékosunk felülmúlta önmagát, a fiú tizennégyes csapat például Jancsi nélkül lett bronzérmes. Zádori Kristóf és Horváth Döme nevét ezért ki is kell emelnem, hiszen ketten hajtották végre ezt a bravúrt. Összességében azonban a Jancsi és Melinda révén szinte biztos érmek kiesése ellenére is jobban szerepeltünk, mint tavaly, hiszen öt csapatunk kvalifikálta magát az országos bajnokságra. A tizenhatos lányok között Major Stella és Kis-Czakó Eszter vívott házidöntőt, rájuk azért vagyok büszke, mert színvonalas, jó meccset játszottak a fináléban, de Bíró Marcell három bronzérme is kiemelkedő teljesítmény a számomra. Bíró Melindának pedig köszönet jár azért, hogy sérüléséből felépülőben is aranyéremhez segítette az U18-as leánycsapatot. Remélem, az ob-n már komplett csapattal fogunk felállni és a mostaninál is jobb eredményeket elérni.

 

nemes gabor bakonyi david es szoke adam 2022Bakonyi Dávid, Szőke Ádám és Nemes Gábor edző

 

Az Építők-pályán igen gyorsan kezdődtek pénteken a díjátadók, hiszen az U18-as fiúk döntőjében, Hornung Gábor (Vasas SC) az első szettet követően feladta a mérkőzést Szőke Ádám ellen, aki így első Budapest-bajnoki címét nyerte. Igaz, nem éppen az általa elképzelt körülmények között.

– Nagyon sajnálom, hogy Gábornak megfájdult a válla, jobb érzés lett volna egy hosszú mérkőzés után felállni a dobogó legmagasabb fokára – mondta az eredményhirdetést követően Szőke Ádám, aki az utóbbi egy évben Berezvai Kolos irányításával készül, ám a csapatversenyben korosztályos és felnőtt szinten egyaránt büszkén viseli a pasaréti mezt, hiszen ez a klub az, amelyhez tíz évvel ezelőtt az első igazolása kötötte. – A hétvégén az ob egyes felnőtt csapatban nyertem, majd a korosztályos csb-n is sikerrel rajtoltam Liszka Marci legyőzésével, tehát egy jó szériából érkeztem az egyéni versenyre. A célom a döntő volt, ám a számszerű eredménynél is fontosabb, hogy a jövő heti temesvári juniortornára jó meccsekkel készüljek fel. Ez leginkább Gábor ellen sikerült, s bár csak egy szettet játszottunk, azért az elég küzdelmesen alakult. Most ment a legjobban a tenisz, jól variáltam, miközben nagy csatát vívtunk. Nagyon boldog vagyok, hiszen ez az első Budapest-bajnoki aranyérmem, de mostantól a nemzetközire koncentrálok. Eddig négyes kategóriás tornán a legjobb nyolcig jutottam, ezért egy elődöntő vagy egy döntő a következő célom. De ha az első fordulóban a mezőny legjobbjától magas színvonalú meccsen kikapok, már azzal is fejlődök.

Hornung Gábor hosszú kihagyás után érkezett a Budapest-bajnokságra, hiszen a hátsérülése miatti két hónapos teljes leállást követően, az elmúlt másfél hónapban még csak visszatérőben volt a teniszpályára. A Szőke Ádám elleni találkozó azonban nem is igazán a csúcsforma hiányán múlt, sokkal inkább azon, hogy az újbóli nagy megterheléshez a keze még nem alkalmazkodott.

− Fejben szerintem nem voltam rossz, a játékomon azonban még van mit javítani, hiszen korántsem vagyok olyan pontos az ütéseimben, mint a sérülés előtt – vélte Hornung Gábor, aki ilyen körülmények között maximálisan elégedett volt az egyéniben nyújtott teljesítményével. – A szervám sem jött még vissza igazán, de a hátsérülés miatt azt csak a bajnokság előtti napokban kezdtem ismét gyakorolni.

 

zsembery bakonyi bp bajnoksag 2022Zsembery András és Bakonyi Dávid

 

A szomszédos pályán, az U16-os fiúk döntőjében viszont hosszú, nagy csata bontakozott ki a pasaréti Bakonyi Dávid és a Unik SE játékosa, Zsembery András között. Az elsőszámú kiemelt Bakonyi 7:5-re nyerte az első szettet, a másodikat viszont már kicsit könnyebben, 6:3-ra hozta. Annak ellenére, hogy ő sem volt tökéletes formában, hiszen nemrégiben esett át a koronavírus-fertőzésen, amelynek utóhatásait a pénteki döntőn is érezte.

− Az ebből fakadó fáradékonyság sokkal jobban hátráltatott, mint az esélyesség terhe – vallotta be a finálét követően Bakonyi Dávid. – Tavaly már nyertem párost Jilly Ádám oldalán, de egyéniben ez az első Budapest-bajnoki címem, ezért nagyon örülök neki. A csapatverseny éppen miatta indult kicsit nehezebben a számomra, mert Ádámtól vereséget szenvedtem. Mindig szoros meccseket játszunk egymás ellen, most neki jött ki jobban a lépés. Az egyéni végén azonban nekem, ami semmit nem változtat azon, hogy párosban egymás oldalán küzdünk tovább. Ahogy most, az egyéni finálé után is, jóllehet meglehetősen fáradt vagyok, s a kezem is fájni kezdett a terhelés miatt. Az országos bajnokságon erősebb mezőny várható, hiszen Sift, Kincses és Halmos is az indulók között lesz, szeretnék ellenük játszani és minél jobb eredményt elérni.

szasz kovacs bp 2022F14: Szász Mihály és Kovács Marcell

 

A sorsolást látva a másik döntős, Zsembery András is a győzelemben reménykedett, ám ez most nem jött össze Bakonyival szemben. Pedig a Budapest-bajnokság kifejezetten jól indult számára, hiszen Mészáros Patrik oldalán az U18-as fiúk mezőnyében nyertek aranyérmet.

− Nagyon jó bemelegítés volt a számomra a korosztályos csb, önbizalmat adott a győzelem. Ez az ezüstérem pedig az egyéni karrieremben jelenthet egy jó lökést, az utóbbi időben ugyanis nem volt olyan nagy szerencsém a versenyzésben, mint korábban. Egy rossz perióduson vagyok túl, remélem a mostanihoz hasonló sikerek következnek.

Az egyes döntőket követően Nemes Gábor sem titkolta büszkeségét, hiszen az U14-es fiúcsapat aranyérmével együtt összesen hármat elsősége szereztek.

− Hét csapattal indultunk, a tizennégy éven aluliak között voltunk a legerősebbek, de ez számunkra természetes is, hiszen klasszikus utánpótlás-nevelő egyesület vagyunk. Persze közben a fiúk is megnőttek, hiszen Ádám most már a legidősebbek között nyert. Nagy öröm számunkra, hogy ennyire büszke a pasaréti gyökereire és edzeni ugyan nem nálunk edz, de a csapatban továbbra is számíthatunk rá. Mostantól az országos bajnokságra készülünk, július közepén Szombathelyre megyünk edzőtáborozni, a Savaria Tenisz Klubba. Mindent megteszünk, hogy az ob-n is győzelmekkel tegyük fel a pontot a hétköznapokban végzett kemény munkára.

 f18 videk 2022F18-as dobogó, vidékbajnokság

     

                      Budapest-bajnokság, egyéni

F12: 1. Kiss Domonkos (Tenisz Műhely), 2. Balázs Dávid (Tenisz Műhely) 6:3, 6:3, 3. Paksi Vince (Minorex) és Jeliszejev Mihály (Alfa TI). - Páros: 1. Giovantsis, Kiss D., 2. Balázs Dávid, Sávolt Dorián 6:1, 6:4, 3. Olasz Botond, Tóth Barnabás (MTK) és Sonkodi Boldizsár, Jóny Márk (Vasas, Alfa TI)
F14: 1. Kovács Marcell (Pasarét), 2. Szász Mihály (Bebto) 1:6, 6:2, 6:2, 3. Schmidinger Dániel (Tenisz Műhely) és Lázár Tamás (Bebto) - Páros: 1. Kovács Marcell, Sághy Bálint (Pasarét), 2. Bakonyi Dániel, Szász Mihály (Bebto) 6:3, 6:3, 3. Varga Oszkár, Váradi Ernő (tenisz Partner, Pasarét) és Laczkovicz Zoltán, Mlinárik Bálint (Vasas)
F16: 1. Bakonyi Dávid (Pasarét), 2. Zsembery András (Unik SE)), 7:5, 6:3, 3. Nagy Botond (Alfa TI) és Grossmann Maxim (MTK) - Páros: 1. Jilly Ádám, Bakonyi Dávid (Alfa TI, Pasarét), 2. Mező Marcell, Nagy Botond (MTK, Alfa TI) 7:6(8), 6:4, 3. Almádi Attila, Grossmann Maxim (MTK) és Góczi Erik, Zsembery András (Tenisz Műhely, Unik SE)
F18: 1. Szőke Ádám (Pasarét), 2. Hornung Gábor (Vasas) 7:5, sérülés, 3. Liszka Márton (Vasas) és Kisantal Botond (Tenisz Műhely) - Páros: 1. Kisantal Botond, Szőke Ádám (Tenisz Műhely, Pasarét), 2. Liszka Márton, Varga János (Vasas) 6:1, 6:2, 3. Laczkó Béla, Visontai Milán (MTK) és Szabó András, Tófalvi Marcell (Pasarét)

L12: 1. Kovács Emese (Tenisz Műhely), 2. Sávolt Karolina (Tenisz Műhely) 7:6(8), 6:4, 3. Markovits Mirabell (Tenisz Műhely) és Halbritter Borbála (Bebto) - Páros: 1. Kovács Emese, Halbritter Borbála (Tenisz Műhely, Bebto), 2. Nagy Ramóna, Markovits Mirabell (Tenisz Műhely) 6:3, 6:1, 3. Bertók Nelli, Jánosik Liliana (Fortuna, Funside) és Galla Liza, Mazán Aliz (MTK)
L14: 1. Kálmán Luca (Alfa TI), 2. Nemcsek Gréta (Vasas) 6:1, 6:4, 3. Kardos Lora (RTA) és Benke-Giosanu Izabella (Vasas) - Páros: 1. Beviz Lujza, Sávolt Karolina (Tenisz Műhely), 2. Kállay Dorina, Kristyán Fanni (Bebto, Tenisz Műhely) 6:1, 6:4, 3. Fehér Lola, György Sára (Bebto)
L16: Farkaslaki-Hints Flóra (Tenisz Tanoda), 2. Komlódi Kiara (PG) 6:3, 6:2, 3. Gyenge Csenge (Tenisz Műhely) és Nagy Gréta (MTK) - Páros: 1. Farkaslaki-Hints Flóra, Nagy Gréta (Tenisz Tanoda, MTK), 2. Fehér Laura, Kovács Luca (PG, Pasarét) 6:3, 6:2, 3. György Emília, Zab Míra (Bebto) és Burkus Bella, Kovács-Sebestyén Lili (Next, MTK)
L18: 1. Kántor Anna (MTK), 2. Eperjesi Kata (PG) 6:0, 6:0, 3. Németh Kitti (Fortuna) és Rágyánszki Virág (MTK) - Páros: 1. Bodó Blanka, Eperjesi Kata (MTK, PG), 2. Juhász Janka, Szilágyi Ágota (Vasas, PG) 6:4, 6:0, 3. Lay Kinga, Németh Kitti (Fortuna)

                    Korosztályos vidékbajnokság

F12: 1. Mokán István (Viharsarok), 2. Szebeni Miklós (Future) 6:4, 6:3, 3. Rekedt-Nagy Zoltán (Panakor) és Tóth Vilmos (Future) - Páros: 1. Mokán Miklós, Lipp Máté (Viharsarok), 2. Fazekas Vencel, Mátyás Hunor (Open TV, Gyula) 6:1, 6:3, 3. Oláh-Le Milan Viet, Rekedt-Nagy Zoltán (SVSE, Panakor) és Szebeni Miklós, Tóth Vid (Future,Viharsarok)
F14: 1. Závaczki Milán (Marso), 2. Takács Bercel (Dunakeszi) 7:6(8), 5:7, 6:2, 3. Pajor Bertalan (PVTC) és Kulcsár Kristóf (ZTE) - Páros: 1. Kulcsár Kristóf, Závaczki Milán (ZTE, Marso), 2. Pajor Bertalan, Simon István (PVTC) 6:1, 6:3, 3. Somogyi Ábel, Takács Bercel (Dunakeszi) és Kovács Barnabás, Vitéz Csongor (Sportmánia, Marso)
F16: 1. Juhász Bence (Kiskút), 2. Sift Barnabás (SVSE) 5:7, 7:5, 6:2, 3. Taskovics Viktor (Kiskunhalas) és Major Áron (Open TV) - Páros: 1. Kurucsai Dominik, Major Áron (Kiskút, Open TV), 2. Taskovics Viktor, Varga Ákos (Kiskunhalas, DEAC) 6:2, 6:1, 3. Draskovits Dénes, Varga Zsombor (Budaörs) és Horváth Bence, Virághalmi Viktor (Panakor, Sportmánia)
F18: 1. Bakó Bálint (SVSE), 2. Bíró Marcell (Gellért) 6:1, 6:0, 3. Bencző Balázs (DEAC) és Boros Botond (SVSE) - Páros: 1. Bakó Bálint, Sift Barnabás (SVSE), 2. Boros Botond, Kovács Vilmos (SVSE) 6:0, 6:4, 3. Bíró Marcell, Temesvári Balázs (Gellért) és Bencző Balázs, Gödri István (DEAC)

L12: 1. Rekedt-Nagy Panni (SVSE), 2. Fizel Laura (SVSE) 6:2, 6:4, 3. Sziklai Zota (Optofit) és Nógrádi Noémi (Gubacsi TK) - Páros: 1. Rekedt-Nagy Panni, Fizel Laura (SVSE), 2. Lehoczki Noémi, Szilágyi Alexandra (SVSE), 6:0, 6:0, 3. Csernus Tímea, Vecseri Bianka (Gyula, SVSE))és Nógrádi Noémi, Sziklai Zita (Gubacsi TK, Optofit)
L14: 1. Sziklai Eszter (Optofit), 2. Szalay Milla (Baja) 6:1, 6:2, 3. Teker Lotti (Kiskút) és Kovács Hédi (Gyula) - Páros: 1. Szalay Milla, Sziklai Eszter (Baja, Optofit), 2. Kovács Hédi, Buchholcz Bora (Gyula, Gellért) 6:2, 6:3, 3. Csukás Réka, Sebestyén Mira (Gyula) és Sándor Lara, Teker Lotti (Marso, Kiskút)
L16: 1. Kis-Czakó Eszter (Gellért), 2. Pécsi Boglárka (Future) 6:2, 6:1, 3. Ruzsinszky Hanna (BUSC) és Böröczky Emília (Fitt) - Páros: 1. Kis-Czakó Eszter, Major Stella (Gellért), 2. Farkas R Bonita, Pécsi Boglárka (BBTC, Future) 6:4, 4:6, 10-6, 3. Bányai Boglárka, Péter Lili (DEAC) és Szabó Lora, Ruzsinyszky Hanna (Kiskút, BUSC)
L18: 1. Semperger Ivett (Budaörs), 2. faludi Vivien (SVSE), 3. Kuti Aliz (SZVUK)

 

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső