Felnőtt országos bajnoki címmel zárta juniorkarrierjét Makk Péter, aki idén a korosztályos Roland Garroson a negyeddöntőig jutott. 

A Nemzeti Edzés Központban megrendezett fináléban Marozsán Fábián volt az ellenfele, aki hullámzó teljesítménye miatt maradt alul.

A döntőn megjelent korábbi bajnokok közül Machán Róbert nyilatkozott honlapunknak.

A felnőtt bajnok Makk Péter októberben lesz 18 éves. Ifj. Gulyás István tornaigazgatótól vette át a Gulyás István emlékverseny győztesének járó díjat - Fotók: Zádor Péter

 

Gy. Szabó Csilla írása * Teniszkarrierje első szabadtéri felnőtt országos bajnoki címéért szállt harcba vasárnap délelőtt a Nemzeti Edzés Központban a férfi egyes döntő két fiatal résztvevője. A juniorkarrierjét korosztályos Grand Slam-negyeddöntővel és elsőkategóriás ITF párosgyőzelemmel záró Makk Péter (GYAC) ellenfele a NEK-en vele készülő Marozsán Fábián (GYAC) volt. A két októberi születésű fiatal közül az előbbi a 18., utóbbi pedig a 20. életévét ünnepli néhány nap múlva.  Életkoruk persze nem jelentett újdonságot az ob történetében, hiszen az idén sérülés miatt távolmaradó tavalyi bajnok, Valkusz Máté éppen a 20. után, a szintén maródi, tavalyelőtti győztes Piros Zsombor pedig a 18. szülinapja előtt néhány héttel emelhette magasba a férfi bajnoknak kijáró Gulyás István vándorserleget.

Az azonban mindenképpen szokatlan volt, hogy az elődöntőbe rajtuk kívül is csak feltörekvő fiatalok jutottak be, a 2000-es születésű Vörös Máté és az 1997-es Szintai Dávid személyében. A női döntőnek is 18 esztendős győztese volt Nagy Adrienn (MTK) személyében.

A férfiaknál Makk Péter elsősége egyben azt is jelenti, hogy (miután a 16 esztendős Markovits László 1986-ban minden idők legfiatalabb magyar bajnoka volt, s Noszály Sándor 1989-ben 17 évesen lett felnőtt aranyérmes, akárcsak 2017-ben Piros Zsombor) immár ő a  hazai teniszsport negyedik játékosa, aki juniorként felnőttbajnoki címet szerzett - az idei torna érdekessége, hogy az előd Noszály is pályára lépett, s 47 esztendősen egy fordulót ment is, egy nála 31 esztendővel fiatalabb játékos, Szombathelyi Benedek legyőzésével.

Az idei férfi finálénak papíron ugyan az első számú kiemelt Marozsán volt az esélyese, idei menetelése azonban mégis Makk felé billentette előzetesen a mérleg nyelvét. Ráadásul az elődöntőből is ő lépett magabiztosabban tovább, Vörös legyőzésével (6:2, 7:5), míg Marozsán három szettre kényszerült (6:3, 3:6, 6:3) szombaton Szintaival szemben.

Az előző napi, szintén fiatalok által vívott női döntőnél színvonalasabb, kiegyensúlyozottabb mérkőzést vívott a vasárnapi férfi fináléban a két résztvevő, még akkor is, ha Makk viszonylag gyorsan, végig vezetve nyerte 6:4-re az első szettet. A második elején azonban Marozsán előtt is felcsillant a remény, hiszen gyorsan brékelt és 3:1-es előnyre tett szert.

− Sajnos ekkor tipikus hibát vétettem, hagytam, hogy Peti azonnal visszabrékeljen – emelte ki a mérkőzés fordulópontját a díjkiosztót követően Marozsán. – A jövőben erre sokkal jobban kell majd figyelnem, és ha előnyhöz jutok, azt nem engedhetem el. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy neki jobban fekszik a salak. Télen, keménypályán én voltam a jobb. De nem lenne korrekt, ha erre fognám a vereséget, hiszen sokkal inkább arról volt szó, hogy míg ő jól játszott, én nem tudtam a maximumot kihozni magamból.

Makk Péter egy másik fontos momentumot emelt ki, hiszen 5:4-es vezetésnél szerválhatott a végső győzelemért, ám Marozsán még ekkor sem adta fel, s 40:15-re elhúzott.

A fontos pillanatokban én koncentráltam jobban, s ezen dőlt el a mérkőzés. A Vörös Máté elleni második szettet leszámítva ez volt a legnehezebb találkozóm. A gyors visszabrékelés után az utolsó játékban végiggondoltam, mit is csináltam eddig, ami bejött, s ezekhez a fegyvereimhez nyúltam. Egy-egy erős kick-szervát húztam elő, amelyek sikerültek, előtte azonban volt egy nagyon hosszú labdamenet, amelybe Fábi rontott végül bele. Nem hiszem, hogy én lettem volna az esélyesebb, ilyen szempontból tehát nem volt teher a vállamon, az viszont kifejezetten zavart, hogy minden nap együtt edzünk. Nagyon örülök az első felnőtt magyar bajnoki címemnek, és remélem, nem ez lesz az utolsó!

 

makk marozsanMakk Péter (fehérben) fogadja Marozsán Fábián gratulációját

 

A találkozót, de a szombati elődöntőket is a Nemzeti Edzés Központ teraszáról, némi távolságot tartva követte végig Kuhárszky Zoltán válogatott edző, aki Palágyi Miklóssal közösen foglalkozik a fiúkkal. Az ob-n azonban éppen csak gratulált nekik, a találkozókra nem készítette fel őket.

− A magyar bajnokság alatt szövetségi edzőként nem lenne korrekt, ha a velünk edző fiatalok előnyben részesülnének a többi magyar játékossal szemben, ezért ilyenkor egyedül kell megoldaniuk a feladatukat. Fábi az én tanítványom, Peti pedig Miklósé de ennek sincs nagy jelentősége, mert jó csapatként dolgozunk össze és segítjük egymást. Úgyhogy sem a többiek, sem pedig egymás ellen nem készítettük fel őket. A döntőről azt mondhatom el, hogy Peti kihozta magából, amit tud, Fábi viszont hullámzóan teljesített. Néha csodálatos ütései voltak, utána pedig váratlanul rontott. Sajnos nála még hiányzik a folyamatos koncentráció képessége, de mindent megteszünk azért, hogy ez minél előbb nála is stabilizálódjon.

A felnőtt országos bajnokság versenyigazgatója idén ifj. Gulyás István lett, a férfi torna névadójának fia. Az ő erőfeszítéseinek köszönhetően ezúttal a régi nagyságok közül is sokan kilátogattak a döntőkre. Köztük volt a sportág hazai ikonikus alakjainak egyike, a sokszoros magyar bajnok, amatőr Európa-bajnokságon ezüst- és bronzérmes, tizenegyszeres szenior világbajnok Machán Róbert.

− Névről ismertem a fiatalokat, s végre játszani is láttam őket, bevallom, nagyon tetszett a mérkőzés – mondta el honlapunknak Machán, aki szerint mindketten már most technikailag igen képzett teniszezők. Az egykori kiváló játékos szerint azonban a győzelem nem csak ezen múlik, végül minden fejben dől el. – Ha megnézzük a világ élmezőnyét, több tízezren játszanak nagyon jól, túl nagy különbség nincs közöttük, csak a mentális erejükben. A játékosok felkészítése változott leginkább a mi korunkhoz képest. Ezek a fiúk már nemcsak teniszezők, de igazi atléták is. Mi lassabban játszottunk, kevesebb tornán vettünk részt és kisebb volt a konkurencia. A pénzdíjakról már nem is beszélve! A tenisz mára hivatássá vált, s ennek megfelelően a fiataloknak is sokat kell letenniük az asztalra a továbblépéshez. Remélem, a mai döntő mai két résztvevője töretlenül halad majd tovább a megkezdett úton.

A szakember arra kérdésre, hogy az oly fontos mentális adottságok vajon örököltek vagy fejleszthetőek, is-is választ adott. Szerinte csak részben kell születni a sportágra, sok minden megtanulható. Erre pedig Roger Federer-t hozza fel példaként, akit személyesen láthatott 16 évesen Kolesters-ben, a korosztályos Európa-bajnokságon. A későbbi világelső játéka már akkor is csodálatos volt, a viselkedése azonban korántsem volt olyan kifogástalan, mint manapság.

Szerencsére talált egy olyan edzőt, aki meg tudta értetni vele, mi a győzelem kulcsa. Éppen ezért vallom, hogy egy olyan sokrétű, változatos sportágban, mint a miénk, a bajnokká válás is összetett kérdés – összegezte véleményét Machán Róbert, akinek korábbi szavait támasztotta alá a díjátadó kapcsán Droppa Erika versenybíró által felidézett Gulyás István-elv, miszerint a modern teniszezők felkészítésében a fizikális képességek fejlesztése éppen olyan fontos, mint a tökéletes technika.

A Nemzeti Edzés Központban vasárnap látott férfi egyes ob-döntőn mindkettőből ízelítőt adott a két fiatal résztvevő.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső