A Nemzetközi Tenisz Szövetség lisszaboni éves közgyűlésén csütörtökön beszámoló hangzott el a sportág világméretű adatbázisának megállapításairól.

Az ITF 195 országra kiterjedő felmérése szerint a földkerekség lakosságának 1,17 százaléka, mintegy 87 millió ember teniszezik, közülük 53 százalék a férfi, 47 százalék a női játékos.

A további adatokat Luca Santilli, az ITF fejlesztési igazgatója ismertette:

 

Elmondta, hogy a Global Tennis Report célkitűzéseiben az szerepel, hogy 2030-ra a teniszt űzők száma 120 millióra emelkedjen.

Napjainkban 71 ezer klub működik a világon, s közel félmillió (489 ezer) pályán lehet játszani. Edzőként 164 ezer ember dolgozik a világon

A magyar adatokról a tenisz-palya.hu interneten elérhető adatbázisa alapján tájékozódhatunk: az épülő és megszűnő pályák állandóan változó viszonyai között hazánkban nyolcszáznál több helyszínen (klubok, oktatási intézmények, szállodák, valamint önkormányzati és magántulajdonú területeken) összesen mintegy kétezerötszáz pálya várja a sportág barátait.

Érdekes megállapítást tartalmaz az ITF-összegzés arról, hogy az új rendszer miként segíti az ifjúsági korú versenyzők átlépését a profi mezőnybe.

A nemzetközi szövetség adatai szerint a Top100 között rangsorolt junior fiúk átlagosan 300.2 hét (valamivel több mint öt és fél év) alatt érhetnek az ATP Top100 mezőnyébe, míg a lányoknál 222.6 hét (bő négy év) alatt juthatnak el a WTA legjobb száz versenyzője közé.

Az ITF közgyűlés pénteki napján délben előbb az elnöki posztról szavaznak, a délutáni órákban az elnökségi tagokat választják meg.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső