Az MTSZ őszi szakmai programsorozatának első programja a szeptember 23- 28. közötti budapesti C1 licenszes edzőképzés volt.

A program sztárvendége Horvátországból érkezett, Hrvoje Zmajics nemcsak hazája, de az ITF edzőképzési programjainak is elismert szakembere.

A képzés céljáról Pelva Gábor edzőképzési igazgató, míg a tapasztalatokról az egyik résztvevő, Selmeci Petra, a Tenisz Műhely vezetőedzője beszélt honlapunknak.

A horvát Hrvoje Zmajic volt a vendégelőadó

 

Gy. Szabó Csilla írása * Tizenkét aktív hazai edző részvételével szeptember 23-28. között Budapesten, a Nemzeti Edzésközpontban tartották meg a két modulból álló, kezdő és középszintű teniszezők oktatásához szükséges MTSZ „C1” licenszet adó képzés első blokkját. A második részre ugyanitt december 9-15. között kerül sor.  

A középfokú sportedzői végzettséghez kötött tanfolyam szervezője és egyik oktatója, Pelva Gábor edzőképzési igazgató volt, míg a másik előadó Horvátországból érkezett Hrvoje Zmajic személyében, aki nemcsak saját nemzeti szövetségének edzőképzéséért felelős munkatársa, de az ITF oktatási és fejlesztési programjának is tagja, amellett, hogy a Nemzeti Szövetségek szakértőjeként világszerte vezetője a sportág elméleti eseményeinek.

Pelva Gábor szerint a horvát szakember azért volt különösen jó választás, mert a hazai szövetség által fontosnak tartott üzenetet tudta átadni a hallgatóknak:

− Ez pedig az az új, a játékon alapuló szemlélet, amelyet minél inkább és gyorsabban szeretnénk Magyarországon is meghonosítani. A világszerte egyre nagyobb teret nyerő „game-based approach” szerint oktató Hrvoje Zmajic világosan és érthetően osztotta meg elméleti és gyakorlati tapasztalatait a résztvevőkkel. Reméljük, hogy az itthon még ma is tapasztalható régi, ám elavult edzői szokásokat, ha lassan is, de biztosan felváltják a modernebb módszerek. Ezért tartjuk különösen fontosnak az őszi eseményeinket, vagyis a modul decemberi második részén túl, az októberi PTR-képzést, a november végi edzői konferenciát és az egy hónappal később sorra kerülő ITF-workshop továbbképzését is. Utóbbi három értékes kreditpontokat ad a résztvevő szakembereknek, akik nemcsak tudásuk frissítését tartják fontosnak, de az ehhez tartozó hivatalos bizonyítványok megszerzését is.

A hazai edzőképzés igazgatója azt is elmondta honlapunknak, hogy a múlt heti kurzus résztvevői számára ingyen biztosították a megfelelő tankönyveket és szakirodalmat. A képzés legvégén az edzők részvételi tanúsítványt kapnak, a vizsgákat sikeresen elvégzők pedig ITF-logóval ellátott oklevél birtokosai lesznek. A licenszet egyébként kétévente kell hosszabbítani, amelynek feltétele az MTSZ által jóváhagyott továbbképzéseken megszerzett 48 kreditpont is.

A magyar szakember különösen annak örült, hogy a résztvevők között tapasztaltabb és fiatalabb edzőkollégák egyaránt voltak, így már a gyakorlati oktatás során ütközhettek a különböző szemléletek és módszerek. Ebben persze annak is nagy szerepe volt, hogy a klasszikus előadásos képzésekkel szemben az interaktív, kérdés-felelek módszeren és gyakorlatokon alapuló formát választották az igen hosszúra nyúlt, 8.30-tól 18 óráig tartó képzési napok keretéül.

− Úgy gondolom, igen intenzív hét van mögöttünk, a résztvevők mégis végig aktívak és érdeklődőek voltak. A decemberi folytatásban már magasabb szintre lépünk és a kommunikációról, az erőnlétről, a sportpszichológiáról és az egyéni képzésekről esik majd több szó. A két modul szervesen egymásra épül, hiszen hosszú távú, eredményes tudásra csak így lehet szert tenni – hangsúlyozta a képzés egységének fontosságát Pelva Gábor edzőképzési igazgató.

A hallgatók között volt Selmeci Petra kiváló utánpótlásnevelő szakember, a Tenisz Műhely vezetőedzője is, aki az új dolgok elsajátítása mellett azért érezte különösen hasznosnak a NEK-en töltött hetet, mert igazolva látta saját módszereit.

− A játékközpontú képzés híve vagyok magam is, így most bizonyságot kaphattam arról, hogy nagyon is jó úton járunk – beszélt tapasztalatairól Selmeci Petra. – S mivel pillanatnyilag e metódus szerint kell a nemzetközi vizsgákat is letenni, szerintem minden magyar edző számára hasznos egy ilyen kurzus. Azzal is maximálisan egyetértek, hogy a technikai és taktikai elemeket a kezdetek kezdetétől együtt kell tanítani. Érdekes volt számomra, hogy a gyakorlatok során az oktatni kívánt taktikai elemekre kellett alapozni a teljes edzés vázát, így rá voltunk kényszerítve arra, hogy a játékost is globálisan, teljes egészében szemléljük. Az pedig mindenki számára nyilvánvaló, hogy még akkor is egységében kell kezelni a teniszezőinket, hogyha éppen valami apróságot, vagy részfeladatot kívánunk végrehajtani.

Selmeci Petra köztudottan azon edzők közé tartozik, akik energiájukkal nem takarékoskodva, akár kevés szabadidejük kárára is elsősorban tanítványaik sikereire és fejlődésére koncentrálnak. Az ő esetében az edzőképzésen való részvétel éppen abban volt az egyik legnagyobb segítség, hogy szakmai munkáját változatosabbá tegye:

− Új motivációt kaptam. Az eddigi ismeretlen módszerek mellett, eszembe jutottak régebben tanult, mára kicsit feledésbe merült technikai elemek, amelyeket mostantól ismét beépítek a napi rutinba. Az előadások részletesek és alaposak voltak, s engem különösen megkapott, hogy pontos útmutatót kaptunk ahhoz, hogyan javíthatjuk az esetleges korai, technikai hibákat.

 

A gyakorlati előadások lebonyolításában a Tenisz Műhely és a Vasas SC Folyondár játékosai segédkeztek.

A résztvevő edzők:
Baranyi Richárd, Galgóczy Lajos, Grécs Attila, Guoth Ambrus, Kéki Miklós, Kőhalmi Péter, Punyi Gábor, Rácz Attila, Reiter Vivien, Sári Botond, Selmeci Petra, Simon István

 

edzokepzes 2019A budapesti C1 licenszes tanfolyam résztvevői

 

AZ MTSZ 2019 őszi szakmai programjai :

 • PTR 11-17 – továbbképzés (24 kreditpont)
  • 2019. október 17-20.
  • Minősítési szint: PTR 11-17 éves korosztályok oktatására és fejlesztésére minősítő alap tanfolyam
  • A tanfolyam programja a PTR által 2011-ben kialakított 11-17 év közötti játékosok oktatásara és fejlesztésére épül.
  • Regisztrációs határidő: 2019. október 9.
 • MTSZ Edzői konferencia (16 kreditpont)
  • 2019. november 23-24.
  • A modern játékstílus alapjai - Utánpótláskorú játékosok fejlesztése
  • Regisztrációs határidő: 2019. november 18.
 • ITF Workshop - továbbképzés (16 kreditpont)
  • 2019.december 20-22.
  • A 14 év alatti versenyzők képzése és versenyeztetése 
  • Műhelyvezető: Goran Sevcenko ITF Expert Coach
FaLang translation system by Faboba

Pályakereső