Ezer szállal kötődött a sporthoz. A teniszhez is. Pontosan két esztendeje halt meg Gém Zoltán.

Fia, Péter viszi tovább az üzletet, s a DRK, a Dorko immár a sport hazai zászlóshajója. 

A miértről hasznos olvasnivaló a Facebookon közreadott üzleti filozófia. Nem csak a gazdálkodásról, de az életről vallott gondolkodásról is szól. Sportolóknak is megszívlelendő a mondandója.

 

(Lapszemle: Facebook) * 250 pár cipővel kezdődött …

Szingapúrban indult minden, ahol 1986- ban Gém Zoli válogatott vízilabdás munkát kapott, mint a szingapúri vízipóló válogatott edzője és felesége, Éva a szingapuri pingpong válogatott edzőjeként dolgozott.

1990-ben, amikor megtörtént a rendszerváltás, Zoli úgy érezte, most kell hazaköltözni Szingapúrból és szerencsét próbálni valamilyen vállalkozással.

Látott kint egy nike nevű márkát 1987-ben, ami alig létezett még pár éve, de úgy érezte, hogy ezekre a sportcipőkre talán Magyarországon is lenne kereslet.

Négy éves megspórolt edzői fizetésén vett 250 pár cipőt, de volt egy kis gond, hogy a reptéren, amikor fel kellett adni, túl nehezek voltak és nem tudta a díjat kifizetni. Annyi pénze már nem volt, ezért minden cipőt ki kellett venni a dobozból és dobozok nélkül tudta csak őket hazahozni.

Miután a 250 pár cipőt dobozok nélkül eladta, kedvet kapott hozzá és kitűzött egy célt. Az volt az álma, hogy egyszer életében annyi pénze legyen, hogy 1 konténer cipőt tudjon venni, mert ha azt be tudná hozni és eladni, akkor gazdag ember lenne.

Harminc évvel később, 2020-ban halála előtt 125 üzletet üzemeltetett 4 országban és 1000 konténer cipőt hozott be évente. (A 30 év alatt soha 1 forint állami támogatást a cég nem kapott senkitől)

A cég volt az élete. 10 +1 szabálya volt:

1. A te elkötelezettséged a legfontosabb.
Minden hibáját kompenzálta a szenvedéllyel, amit magával hozott a munkába minden nap, és ez átragadt a többiekre is. Senki nem volt nála elkötelezettebb a cég iránt, hogy sikeres legyen. Jobban hitt a cégben és az itt dolgozó emberekben, mint bárki más. Élete végéig azon dolgozott, hogy jobbak legyünk, előre menjünk.

2. Legfontosabb, kivel dolgozol együtt és kivel nem.
Csak jó emberekkel szabad üzletelni. Rossz emberrel nem lehet jó üzletet kötni bármilyen jónak is tűnik az ajánlat.

3. Becsületbeli dolgokban nem lehet hibázni.
Egyszer sem. Hosszú távon mindig a korrektség a legjobb üzletpolitika.

4. Utólag nem lehet szólni.
Ha elvállalsz valamit és nem tudod időre megcsinálni, előre kell szólni, utólag nem lehet rá hivatkozni, miért nem tudtad.

5. Minden két percnél rövidebb dolgot azonnal kell intézni. Haladjunk.
Ez minél több a dolgod, annál fontosabb szabály.

6. Rövid konkrét határidők. Haladjunk.
Nincs olyan határidő, hogy jövő héten, olyan válasz végképp nincs, hogy "folyamatban van". Olyan van, hogy jövő hét szerda délig.

7. A feladat kiadásához a feladat elvégzésének leellenőrzése is hozzá tartozik.
Ha vezetőként kiadsz valami feladatot és nem ellenőrizted le, és nincs meg, az a te felelősséged nem azé, akinek kiadtad.

8. Olcsón venni és drágán eladni.
Ez a legtöbb üzleti problémát megoldja.

9. Kontrollálni a költségeket.
Ha költséghatékony vagy, sok hibát elkövethetsz és mégis életben tudsz maradni, vagy lehetsz zseniális, de ha nem vagy hatékony, elveszíthetsz mindent.

10. Kétszer ad, aki gyorsan ad.
Jutalmazni a munkatársakat mindig rögtön, miután történt valami jó.

+1 Lövésből lesz a gól.
Próbálkozni kell. Nem hallgatni azokra, akik nem hisznek az álmaidban. Meg tudod csinálni.

*

                                                              A DRK A napokban nyitott elegáns üzletet a Bazilika közelében

Igazi fesztiválhangulatban ünnepelte a Dorko az új Zrínyi utcai 300 nm-es üzlet megnyitását. A Dorko Family családiasnál jóval tágasabbra szabott eseménye kollégák, partnerek, zenészek, sportolók és ismert médiaszemélyiségek társaságában valósult meg. A DRK Bazilika üzlet a nyár folyamán csütörtöktől vasárnapig meghosszabbított nyitvatartással, éjfélig várja a látogatókat.

 

dorko

 

 

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső