Több éve tart szakmai felkészítő előadásokat a versenytenisz világában Bogyó Tamás, a Nexon Dunakeszi Teniszklub elnöke és vezetőedzője, aki júliusban Wimbledonban lép pódiumra mintegy 350 nemzetközi edző előtt.

Országos szenior Nexon Kupa versenyt rendeznek a hétvégén Dunakeszin.

 

(Lapszemle: dunakanyarregio.hu/Szeredi Helga írása) * Fiatalok és szeniorok számára is szerveznek nagy létszámú versenyeket a születésnapját ünneplő klubban, ahol zajlik a mindennapok szervezett edzésprogramja, az egyesületet irányító vezetőedző eközben a wimbledoni Grand Slam tornára készül, meghívott előadóként.

- Sokat tartózkodik külföldön, járja a világot a szakmai hozzáértését keresik a nemzetközi teniszklubok. Úgy értesültünk, a következő állomás Wimbledon, a tenisz fő bázisa. Mikor és mire várják Önt pontosan Wimbledonban?
- 2016 óta lehetek aktív részese a nemzetközi előadásoknak, és büszkén mondhatom, hogy egyetlen magyarként rendszeresen, éves szinten 10-15 előadást tartok Amerikában, Angliában és Európa több nagy országában, ahol általában az adott ország teniszszövetsége megrendezi az éves edzőképző fórumát, workshopját. Ilyen alkalmakra mindig külföldi edzőket hívnak. Én elsősorban 12-14 éves korosztályba tartozó élversenyző gyerekek edzésével kapcsolatos szakmai előadásokat tartok, különös hangsúllyal a taktikai és technikai fejlesztésükre. Bemutatom az edzőknek, hogy a tréningezésük alatt álló fiataloknak hol kell tartaniuk, milyen gyakorlatokat érdemes csináltatni velük, és, hogy a különböző általános hibákra mi a legjobb javítási forma. Léteznek különböző teniszkiegészítő eszközök, amikkel dolgozunk, mint például a Topspin Pro edzéskellék a pörgetéshez… Ilyen eszközöknek is a nemzetközi bemutató embere vagyok. Idén pedig az Angol Tenisz Szövetség, az LTA és a Professional Tennis Registry kért fel, hogy a wimbledoni teniszbajnokság alatt, az első hétvégén, július 3-án előadást tartsak a 12 éves gyerekek technikai és taktikai felkészültségéről, valamint mutatok be gyakorlatokat. Összesen négy előadó lesz, egy angol, egy spanyol és egy Benelux Államok-beli szaktekintély is. A Wimbledon parkban rendezik meg a konferenciát, ahol 300-350 edző lesz jelen, majd egy kerekasztalbeszélgetésen veszünk részt, ahol további kérdéseket kapunk tőlük.

- Milyen út vezetett ahhoz, hogy szaktekintélyként ezek a lehetőségek megtalálják Önt?
- Mike Barrel az egyik legnevesebb és leginkább közkedvelt edző Angliában, aki megálmodta és megalapította a 10 év alatti korosztályra vonatkozó oktatási rendszert az LTA-nél. Vele álltam kapcsolatban, és egy alkalommal felkért, hogy prezentáljam a programját egy kisebb csoportnak Angliában, amin értelemszerűen ő is ott volt. Megtetszett neki a prezentációs technikám és az, hogy miként mutatom be a többi edzőnek a programot, így felajánlotta, ha van kedvem, akkor segítene, hogy előadó lehessek. Először rajta keresztül hívtak meg néhány helyre, elsőként Amerikába, egy amerikai teniszszövetség szintén évente megrendezésre kerülő nagy eseményére Hilton Head Island-re, Dél-Karolinába. Majd az egyik generálta a másikat, ami végül odáig „fajult”, hogy nem győzök eleget tenni a meghívásoknak, hiszen vannak elkötelezettségeim itthon: édesapám halála után édesanyámmal viszem tovább a teniszklubot, már elnökként is, nem csak vezetőedzőként. Ez sokkal több kötöttséggel és itthonléttel jár, ezért hosszabb kinntartózkodást igénylő nemzetközi előadásokat már nem nagyon vállalok. Viszont az évek alatt megszerzett ismertségem és szakmaiságom miatt külföldről jönnek hozzám gyerekek tanulni. Jelen pillanatban is van a klubunkban játékos Amerikából, Lengyelországból, Romániából fiatal tehetség.

- Adott minden infrastruktúra ahhoz, hogy vendég növendékeket fogadjon a Nexon Dunakeszi Teniszklub?
- Természetesen! Nagyon szerencsések vagyunk, hogy ilyen sportos városban és ilyen gyönyörű sporttelepen működhetünk, amelyen a teniszklubhoz közvetlenül nem tartozó egyéb létesítményeket is használhatjuk. Ezért bátran merem promotálni Dunakeszit és a programunkat is. Ráadásul a két évvel ezelőtt átadott, Duna-parti Nyíltvízi Edzőközpontban még gyönyörű körülmények között el is tudom szállásolni a vendégeinket. A szülőkkel egyeztetve heteket töltenek itt a gyerekek, beszállnak az edzéseinkbe és külön is foglalkozom velük. Olyan is van, hogy edzővel érkeznek, ilyenkor külön foglalkozom az edzővel és külön a gyerekkel. Ennek az a célja, hogy az edző közben tanulja, milyen szemmel nézem a játékost, milyen gyakorlatokat csinálunk, mit tartok fontosnak. Az itt tanultakat hazaviszik magukkal és otthon tovább dolgoznak rajta.

- Beszéljünk egy kicsit a klub eredményeiről…
- Idén vagyunk 30 évesek, amely alkalomból néhány héttel ezelőtt családi napot tartottunk. A rendezvényre régi klubtagjainkat, teniszezőinket is meghívtuk, akikkel a vendégek ki is próbálhatták magukat. De sok programunk fut a sport népszerűsítése érdekében, az óvodás tenisztől az iskolateniszen át a társasági teniszéleten keresztül a versenyteniszig, nemzetközi teniszig mindennel foglalkozunk. Büszkeségünk a nyíregyházi Thuri-Nagy Dominik, aki 12 éves kora óta edz nálunk és jelenleg ő szerepel az egyetemi ösztöndíj programunkban. Ezzel a kezdeményezéssel segítünk kijutni a gyerekeknek Amerikába, egyetemre a teniszen keresztül, hiszen a teniszért kapott ösztöndíjjal nem kell fizetni az iskoláért. Ő a 12. játékos az elmúlt húsz évben, aki kikerül egyetemre. A 14 éves Takács Bercel pedig egyéniben és párosban is megnyerte a korosztályában az idei fedettpályás magyar bajnokságot. Ezzel ő hozta a 15. magyar bajnoki címet a klubnak a korosztályos gyerekek tekintetében.

 

takacs bercel 2022Takács Bercel és Bogyó Tamás

 

- Látom, kamerákat állítottatok a pályára. Ezek mi célt szolgálnak?
- Próbafelvételeket készítünk, mert az angol teniszszövetség felkért egy 12 részes oktatófilm forgatására. Rögzítjük is, valamint havonta egyszer élő közvetítéssel jelentkezünk be az edzésekről, amelyeket különböző platformokon nézhetik majd arra jogosult edzők. Ennek ez előkészületei zajlanak a háttérben. Ezzel is próbáljuk minél messzebbre vinni a Dunakeszi Teniszklub és egyben a város hírét.

- Országszerte népszerű a Dunakeszi Sportmodell, amelynek a Nexon Dunakeszi Teniszklub is része. Megosztaná velünk az indulás körülményeit?
- Az iskolatenisz mai napig egyedülálló az országban, abban a lebonyolítási rendszerben, ahogy Dióssi Csaba polgármester úrral elkezdtük édesapám ötletére, immár 8 évvel ezelőtt. Sok – jó értelemben – irigyet szereztünk más városok, klubok formájában, amelyek megpróbálták utánozni a programunkat, de vagy a nem megfelelő városi támogatottság vagy egyéb logisztikai hiányosság miatt mégsem tudták megvalósítani. Itt megint ki tudom emelni a Magyarság Sporttelep adta körülményeket és Dunakeszi Város Önkormányzatát, mert rendelkezésünkre bocsátottak egy buszt, amivel a gyerekek szuper módon tudnak közlekedni az iskola és a klub között. Elsősökkel dolgozunk, akiket tanáraik kísérnek, segítenek az edzések alkalmával. Korábbi játékosunk, Borvendégh Áhim az iskolatenisz program vezetője, aki nemrég végezte el Egerben a szakedzői képzést, és emellett a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola tanára.

- Néhány gondolatot megosztana velünk a jövőbeni tervekről?
- Július 4-i héten szervezünk a 12 év alattiaknak egy nagy nemzetközi versenyt, amelyre több mint 15 országból várunk játékosokat. Ezen az összes potenciális utánpótláskorú magyar válogatott fiú és lány részt vesz és megmérettetik magukat a külföldiekkel. Nekünk is vannak nagyon ügyes teniszezőink, így Juhász Tamara, Jászfai Fanni és Juhász Lili, akik a lány 12-es programunkban nagyon komolyan veszik a teniszt. Ők lehetnek az a generáció, ahonnan megint kikerülhet egy egyetemi teniszező Amerikába. Ám legfrissebb hírünk mégis az, hogy ahogy a városnak az iskolanegyed, úgy a Nexon Dunakeszi Teniszklubnak egy új létesítmény építését terveztük már régóta és épp beszélgetésünk napjának reggelén vettük meg a hozzá szükséges területet itt Dunakeszin, az ipari parkban, ahol egy gyönyörű, új teniszcsarnokot építünk. Ezzel tovább bővül a helyszínünk, ezáltal nagyobb lesz a kapacitásunk is, még hatékonyabban tudjuk vinni a város jóhírét a világban.

 dunakeszi v 30

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső