Vegyes érzelmekkel zárja a tanulságokban gazdag 2022-es esztendőt Udvardy Panna. A rosszabb évkezdetet a legjobbak közötti útkeresés számlájára írja, ősszel viszont ismét új karriercsúcsot ért el.

A fiatal magyar felkészülését nyár óta irányítja a francia Bastien Fazincani, akivel már közös sikereket is elértek.

Panna és edzője, Bastien Fazincani  a romániai Iasi tornáján

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * A top százas elitben eltöltött első esztendő számos nagy tanulságot hozott Udvardy Pannának (WTA 86.), aki 2021 november 29-én lépte át ezt a bűvös határt. A balatonakarattyai fiatal a saját bőrén tapasztalta meg a profi élet minden nehézségét, s emiatt történhetett meg az is, hogy 2022 júliusában két hétre ki is csúszott a legjobbak kiváltságos köréből. A nyár folyamán azonban végre komoly edzőt talált magának, Bastien Fazincani személyében s az eredmények sem maradtak el. Szeptember közepén a WTA 76. helyén érte el új karriercsúcsát, párosban pedig már a top50-et is megközelítette az idény végén.

− Természetesen fantasztikus érzés volt, amikor végre top százas lettem, hiszen évek óta ezért dolgoztam, ám a folytatás már korántsem úgy alakult, ahogy terveztem – beszélt a profi élet nehézségeiről honlapunknak Udvardy Panna. – Nem volt igazából senki sem mellettem, aki pontosan felépítette volna, hogy mit kell tennem ahhoz, hogy megmaradjak az elitben. A saját fejem után mentem, azt hittem, pontosan úgy kell játszanom, hogy azt a legjobbak teszik és óriási elvárásokat támasztottam magammal szemben. Ez hiba volt. A világranglista csak egy szám, valójában ugyanúgy kellett volna haladnom tovább, ahogy korábban tettem. Erre az útkeresésre gyakorlatilag ráment az első hat hónapom.

Az évek óta főleg az Egyesült Államokban készülő Udvardy Panna első sikereit annak köszönhette, hogy egy profi amerikai team állt mögé. 2021 végén azonban argentin edzője több játékos között akarta megosztani figyelmét, ami az akkor már top százas magyar teniszező számára kifejezetten hátrányos lett volna, ezért elváltak útjaik. Egy ideiglenes szparingpartnert követően egy ausztrál mesteren volt a sor, akivel az utazások során egyáltalán nem találták meg a közös hangot. Ezt követően a Roland Garroson Temesvári Andrea próbálta segíteni, ám ez az együttműködés sem bizonyult tartósnak. Ekkor ismerkedett meg Gálfi Dalma korábbi francia mesterével, akivel végre ismét elindulhatott felfelé.

− Visszatekintve már nem bánok semmit sem, sőt, örülök, hogy ilyen sokat tanulhattam – tudtuk meg Udvardy Pannától, aki szerint végre olyan edzővel dolgozhat, akivel tökéletesen passzolnak egymáshoz. Megérti a problémáit, miközben pozitív hozzáállásával folyamatosan motiválja.  – Az elmúlt hónapokban nagyon nagy figyelmet fordítottunk a mentális fejlesztésre, s ezzel visszakerültem abba a nyugodt lelki állapotba, amelyben egy évvel korábban voltam. De a teniszemhez is hozzányúltunk, sokkal letisztultabb lett. Most már az is világos, milyen helyzetekben mit, hogyan és miért játsszak. Elég agresszív teniszem van, ami sok lánynak nehezen kivédhető, ezt kell megbízhatóan és folyamatosan hozni, hibák nélkül. Amennyiben ez sikerül, attól kezdve a rosszabb napokon sem veszítek majd nyerhető meccseket. Ez azért nagyon fontos, mert a tökéletesen jó pillanatok nagyon ritkák.

Pannának ahhoz a helyzethez is alkalmazkodnia kellett az elmúlt egy évben, hogy az ITF-tornákon most már ő a favorit, nem pedig az ellenfél, tehát nem tud terhek és felelősség nélkül pályára lépni. A nagyobb tornákon pedig az első fordulókban kötelezően nyernie kellett volna, jóllehet ezen a szinten már minden találkozó szinte élet-halál harcot hoz.

Az esztendő fordulópontjának mindenképpen a wimbledoni első körös győzelmét tartja a szintén top100-as, februárban még 22. helyezett szlovén Zidansek ellen. A két szettes siker után a bőven top50-es Mertens következett, s bizony közel volt a bravúrhoz, hiszen több meccslabdát követően, 3:6, 7:6(5), 7:5-ös vereséget szenvedett belga ellenfelétől.

− A cordenons-i hatvanezres torna megnyerésére is büszke vagyok, a semmi közepén voltunk, nagyon nehéz körülmények között. Viszont a meccsek után még másfél órákat edzettünk Bastiennel, tehát korántsem véletlen műve volt a siker. Ekkor már egyre jobban jött vissza a régi érzés, amivel korábban eljutottam a legjobb százig. A következő héten, augusztus elején, Romániában döntőztem a százhuszonötös WTA-tornán, három szettben kaptam ki a top ötvenes Bogdantól – idézte fel a legszebb nyári pillanatokat Panna.

 

udvardy panna es jani reka paros donto iasiban 2022Udvardy Panna és Jani Réka az augusztusi romániai párosdöntő után

 

A US Openen azonban nem sikerült folytatni a jó szériát. A fiatal magyar szerint a Grand Slamek az év legstresszesebb időszakát jelentik, olyan ez, mintha nem is ugyanaz a sportág lenne, mint a hétköznapokban. Itt lehet a legtöbb pontot szerezni, a legjobban keresni, s a játékosokra összpontosuló figyelem is páratlan. Olyan sok külső hatás éri őket ilyenkor, hogy nem könnyű a meccsre fókuszálni.

− Egy kívülálló számára talán túlzónak tűnhet, de egy Grand Slamen nyerni az első körben, az olyan nagy dolog, mint a szürke hétköznapokban tornát nyerni valahol a nagyvilágban – véli Udvardy Panna aki a 2022-es év egyik negatívumaként említi, hogy szinte alig volt ideje edzeni. Ezért is örül annak, hogy a szezon kicsit korábban ér véget, s ő egy nagyon komoly négy-öt hetes floridai alapozással készülhet fel az Australian Openre. Az évvégén azonban sok védendő pontja lesz, így azt még nem tudhatja, hogy Melbourne-ben meglesz-e a főtáblás indulási joga. Az új esztendőben viszont éppen fordított lesz a helyzet, hiszen az egy évvel korábbi rossz sorozatnak „köszönhetően” nem lesz rajta túl nagy nyomás, ezért a Roland Garroson és Wimbledonban szeretne meglepetést okozni.

− A múlt hét előtti hatvanezres, maconi viadalon a vártnál nehezebb meccseim voltak, a szokásosnál jobb ellenfelek neveztek a tornára. Bondarenkot és Pedrettit egyaránt két szettben vertem, a döntőben pedig top ötvenestől kaptam ki Brengle személyében. A sebességben ismét jó voltam, csak a hibák számát kell még jobban visszaszorítani. Optimistán tekintek a jövőre, mert az a típus vagyok, aki bármilyen és bármennyi munkát hajlandó elvégezni, ha azt értékelik és megbecsülik. Szerencsére Bastientől megkapom ezt a figyelmet, a közös hosszú távú terveink megvalósításához, ugyanakkor hónapok, vagy akár évek is kellhetnek. De mi ezzel pontosan tisztában vagyunk, éppen ezért az alázatos munkában látjuk a megoldást – foglalja össze elképzeléseit Udvardy Panna, aki évzáró szereplésként az argentinai Buenos Airesben pályafutása első "nagy" tornáját nyerte, a 115 ezer dolláros WTA viadal trófeájának megszerzésével.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső