A legjobb magyar utánpótlás-korú teniszező, Udvardy Luca amerikai túrával szeretné a korosztályos top10-ben biztosítani helyét. A Honvéd 17 éves teniszezője a legmagasabb szintű juniortornákon játszva szerezte meg előkelő helyezését a világranglistán. A jó eredményekhez profi körülmények kellenek, amelyet most Belgiumban talált meg, Rick Vleeshouwers irányításával.

 Luca szüleivel és Gergely Istvánnal (jobbról), a BHSE ügyvezető elnökével

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * A világ legjobb junior teniszezői, így Udvardy Luca számára is hátra van még két igen fontos esemény az évből, mégis bátran kijelenthetjük, hogy fantasztikus szezont zárt a 17 éves játékos. A korosztályos világranglista 117. helyéről indulva jutott el 2022. október 31-én a 14.-re, és ezen még akár javíthat is. November végén ugyanis előbb a mexikói Merida-ban vesz részt A kategóriás juniortornán, majd az Egyesült Államokban a különös rangú Eddie Herr (G1), és az Orange Bowl (GA) viadalon zárja az évet. Az események erősségét jól mutatja, hogy 2., 4., és 6. legjobb pillanatnyilag a nevezési listán.

− Elégedett vagyok az idei teljesítményemmel, de az igazán nagy célom azért továbbra is a juniorok közötti top tíz elérése – értékelte a 2022-es szezont a tőle megszokott maximalizmussal Udvardy Luca, aki számára nemcsak a pályán, de azon kívül is igen mozgalmasra sikerült az esztendő. Szeptemberben a Budapesti Honvédhoz igazolt, majd októberben előbb két héten át a Rafa Nadal Akadémián készült, később pedig Belgiumba utazott, ahol a holland Rick Vleeshouwers-szel gyakorolhatott. A WTA világranglistáján pillanatnyilag a 30. helyen álló, Elise Mertens korábbi edzőjével olyan jól sikerült a közösen eltöltött idő, hogy azonnal meg is egyeztek, mostantól ő irányítja Luca szakmai stábját.

 

udvardy luca rick vleeshouwers 2022Rick Vleeshouwers és Udvardy Luca

 

– Új fejezet kezdődött ezzel az életemben, a pályán nagyon eredményesen kommunikálunk egymással. Amikor elégedetlen vagyok valamivel, s ez bizony edzésen gyakran megesik velem, akkor azonnal kijavítjuk. De emberileg is jól passzolunk egymáshoz, ő is ugyanolyan tüzes személyiség, mint én. Ez nekem különösen fontos, mert a meccsek alatt mindig biztatom magam, s jól esik, ha a kispadról pontosan ugyanazok a pozitív energiák áramolnak felém, amelyek engem is hajtanak. Az észrevételei eddig mindig tűpontosak voltak, a meccs előtti és utáni taktikát is tökéletesen elmagyarázza. Az edzések alatt pedig nincs megállás. Mivel egészen kicsi korom óta arra vágyom, hogy a legjobb lehessek, úgy érzem ideális számomra, hogy egy hozzám hasonlóan motivált edzővel találkoztam, aki a gyakorlások során is megköveteli a maximális intenzitást. E nélkül esélyem sem lenne a legjobbak között.

Luca eddig is nagyon sokat utazott a versenyekre, s ez a jövőben sem változik. Mostantól azonban az edzések jelentős része is a külföldhöz köti majd. Rick Vleeshouwers ugyanis egy flandriai akadémián, Bree-ben – Kim Clijsters egykori edzőcentrumában – dolgozik, s ennek köszönhetően itt a honvédos teniszező számára nemcsak tökéletes körülményeket tudnak biztosítani, de a szparing partnerekben sincs hiány.

− Luca profi karrierről álmodik, s mivel juniorként már sikerült a legjobbak közé verekednie magát, itt volt az ideje annak, hogy a körülményei is professzionálissá váljanak – tudtuk meg a menedzser-édesapától, Udvardy Gábortól. – Ez a változás törvényszerű és elkerülhetetlen volt, hiszen a felnőttek közé való átmenet kulcskérdés lesz majd a karrierjében. Ugyanakkor nem feledkezünk meg azokról sem, akik idáig eljuttatták, így például Punyi Gáborról és feleségéről, Punyi Krisztináról sem, akik egy évvel ezelőtt egy igen nehéz helyzetben álltak mellé. Olyan önbizalmat kapott náluk, amilyet korábban még soha, ezért az év eleji nagy menetelés mindenképpen nekik köszönhető. Ráadásul Luca emberileg is nagyon kötődik hozzájuk, ami abszolút érthető. Amikor nagyritkán itthon lesz, akkor továbbra is számítunk rájuk, ahogy az erőnlét terén Vaskó Balázsra is.

 

udvardy luca es punyi gabor 2022Udvardy Luca és Punyi Gábor

 

Az Udvardy szülők az év során több más külföldi edzővel is tárgyaltak, megnézték az edzéseiket, közös gyakorlásokat szerveztek, így Rick Vleeshouwers kiválasztásakor igencsak megfontolt döntést hoztak. Szerintük már az első találkozáskor látszódott, hogy mester és tanítványa között megvan a teniszezők számára oly fontos „kémia”. A holland szakember egyébként a Kim Clijsters Akadémia korábbi igazgatója, Carl Maes ajánlására került a képbe, s ha nem tudtak volna megegyezni vele, akkor egy időre fel is hagytak volna a kereséssel. A sors azonban másképp rendelte, s a lehető legjobb időben, vagyis a kulcsfontosságú, utolsó junioresztendőt megelőzően rendeződött a fiatal játékos sorsa.

A nagy ugrásra való felkészülés jegyében Luca már áprilisban indult egy 25 ezer dollár összdíjazású felnőtt női ITF-tornán, amelyen 6:1, 6:3-as vereséget szenvedett az orosz Shnaidertől, a következő októberi próbálkozás pedig már sikerrel is járt, hiszen a heraklioni 15 ezres első körében nagyon magabiztos játékkal, 6:0, 6:3-ra verte a görög Roussopoulou-t. Egy héttel később, az újabb viadalon ismét nyert az első fordulóban, a másodikat azonban betegség miatt kénytelen volt feladni.

− A felnőtt mezőny valóban egy egészen más közeg, itt már nem jön könnyen egyetlen pont sem, az ellenfelek az első meccstől kezdve nagyon erősek. S nemcsak azért, mert jó játékosok, de azért is, mert igen tapasztaltak. Utóbbiban próbálom őket minél előbb utolérni. Szerencsére imádok versenyezni, utazni, úgyhogy rajtam biztos nem fog múlni. Ehhez csak az kell, hogy folyamatosan egészséges legyek, és sérülések se akadályozzanak. Görögországban sajnos az első tornán egy picit meghúzódott az Achilleszem, a második héten pedig belázasodtam, ezért nem tudtam kihozni magamból a maximumot – foglalta össze az őszi felnőtt tapasztalatait Udvardy Luca, aki szerint a korábbi években azért volt gyakran sérült, mert a fizikai felkészülése nem volt elég megalapozott, a testét is fel kellett hozni arra a szintre, amelyen a tenisze volt. A karrierje szempontjából egyébként a 2022-es év elején mintegy hét héten keresztül bemutatott nagy menetelést tartja a fordulópontnak, amelyet azért tudott végig játszani, mert a 2021-es idényt követően Punyi Gábor és Punyi Krisztina kemény alapozással építették fel őt a később sorsdöntőnek bizonyuló 2022-re. 

De térjünk vissza még egy pillanatra a juniorok közé, hiszen a több mint száz helynyi javuláshoz igen jó eredményekre volt szükség, amelyeket most már az egyre magasabb kategóriájú tornákon ért el. Párosban öt tornát nyert, négy G1-est és egy A-kategóriást, egyesben pedig Salinasban (G1) nem talált legyőzőre. A sikerek megkoronázása volt a wimbledoni egyes döntő, amelynek egyetlen apró szépséghibája volt. A felnőttekhez hasonlóan, az utánpótláskorú játékosok sem kapták meg a szokásos pontokat. Ha ez nem így lett volna, akkor Luca már az ősszel kényelmesen elhelyezkedhetett volna a junior top 10-ben.

− Wimbledon nemcsak az eredmény és a mutatott játék miatt az esztendő legszebb emléke számomra, de az élmény miatt is – idézte fel az idény kiugró szereplését Udvardy Luca. – Annyira profi volt minden, a konditerem, a levezetés, a masszázs, az azonnali jégfürdő, a fantasztikus hangulat, hogy jobbat már el sem lehet képzelni. Ráadásul éppen egy brit lány ellen kezdtem, ami engem kifejezetten feltüzelt, mert szeretek sok néző előtt játszani. A fű ugyan újdonságként hatott és a tét is nagy volt, de a második szettet leszámolva, amikor tökéletesen játszott, egyetlen hibát sem követett el, azért magabiztosan hoztam a meccset. Ekkor és a többi találkozón is elsősorban fejben dőlt el minden, nem ijedtem meg a jó szériájától, tudtam, hogy jönnie kell a törvényszerű hullámvölgynek. Jött is. Balkezes volt, ahogy a második ellenfelem is, ami azért füvön, a szervánál okozott némi problémát. De ezt is megoldottam, tudtam, hogy figyelni kell rá.

A legemlékezetesebb azonban a kanadai Xu elleni találkozó volt Luca számára. Az első szettet 6:4-re hozta, majd a másodikban 5:4-es állásnál, a hatodik szettlabdánál ellenfelének outot mondtak. A magyar teniszező pedig már éppen a győzelmét ünnepelve lendítette volna karját a magasba, amikor a játékvezető felülbírálta segítői döntését és újra játszatta a pontot. Ettől Luca egy kisebb hullámvölgybe került, a kanadai 6:5-re és 40:0-re vezetett, de nem tudott élni a szettlabdákkal.

− El tudtam engedni a néhány perccel korábban történteket, és vissza tudtam jönni, amire most is nagyon büszke vagyok – beszélt a mentális erejét igen jól példázó eseményről Udvardy Luca, aki már a 2021-es eredményei alapján is kiérdemelte a legjobb 16 éven aluli magyar leány teniszezőknek járó Körmöczy Zsuzsa díjat. – Pedig borzasztóan fáradt voltam már, a szívem és az eszem azonban vitt tovább. Jó meccs volt, ahogy a többi wimbledoni is. Óriási motivációt adott nekem a folytatáshoz, s bizony alig várom már az Australian Opent, amely első a karrierem során. Biztosan felejthetetlen élmény lesz, ráadásul az örök nagy példaképem, nővérem, Panna is ott lesz, ami különösen értékessé teszi számomra az indulás lehetőségét. Az új esztendőben természetesen már a felnőtt tornákon lesz inkább a hangsúly, a Roland Garrosra és Wimbledonra azonban még el szeretnék menni juniorként, és kiélvezni a Grand Slam-eken tapasztalható csodálatos hangulatot és körülményeket. Utána már azért fogok dolgozni, hogy mindezt felnőttként is elérjem.

 

udvardy luca 2022 5Udvardy Luca és ifj. Körmöczy Zsuzsa

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső