Minden idők legnagyobb mezőnye vetélkedett a 35-85 év közötti szeniorok nyílt Európa-bajnokságán, Pörtschachban: 42 nemzet, 358 résztvevő szerepelt a Werzer Aréna pályáin. Kevesebb magyar vett részt a kontinenstornán, mint az előző heti rangos versenyen, ám ezúttal is volt döntősünk, érmes helyezésünk.

Szentirmay Erzsébet a 2019-es pörtschachi eredményhirdetésen

 

Az ausztriai Wörthi-tó mentén levő csodálatos üdülőhelyen, a nagy tenisztradíciókkal rendelkező Pörtschach sok nemzetközi versenynek otthont adó telepén, a Werzer Arénában rendezték meg a veterán korosztályok 39. nyílt Európa-bajnokságát, melyen a 35-85 esztendősök között 11 korcsoportban zajlottak a küzdelmek, egyesben, párosban és vegyes párosban, valamint a vigaszversenyen. Kora reggeltől késő estig követték egymást a meccsek, s a főhelyszín tíz pályája mellett szükség esetén besegített a sétatávolságra levő Leonstein 4, valamint a TC Pörtschach 3 pályája is.

A magyarok közül ezúttal a keszthelyi Mészáros László szerepelt a legjobban, aki a 70+korcsoport vegyes páros viadalán az olasz Sacci Carido oldalán bejutott a döntőbe, s végül második lett. Ugyanitt Román Ferenc német partnere társaként elődöntős volt.

További harmadik helyezések is jutottak a magyaroknak: egyéniben az 55+ kategóriában a Németországban élő Böröcz Katalin, a 85+ versenyén Szentimay Erzsébet, illetve Judik Zoltán ért el egyaránt harmadik helyet, vegyes párosban pedig a 80+-ban Rudas Béla és Mikola Elena, a 85+ korcsoportban pedig a Judik, Szentirmay duó volt elődöntős.  

Szentirmay Erzsike, a torna Erzsébet királynője 91 esztendős életkorával a viadal korelnöke volt, s mivel korosztályában nem volt mást résztvevő, kénytelen volt „lejátszani”, a 85-ös korosztályban szerepelni. A hat esztendővel ifjabb társak között is megállta a helyét – a német Pagels ellen például drámai csatában, a harmadik játszmát helyettesítő szuper tie-break 10-8-as megnyerésével diadalmaskodott.

– Jó formában éreztem magam, otthon a Vasas pályáin igazán otthon érzem magam, sok játéklehetőséget kapok, remekül fel lehetett készülni a versenyre – mondta honlapunk helyszínen tartózkodó munkatársának, s azt is elárulta, hogy nem is annyira az egyéni, hanem inkább a vegyes páros vonzotta igazán az újabb ausztriai fellépésre. Abban a számban sajnos nem sikerült a döntőbe jutni, ám kárpótolta, hogy egyesben a vártnál jobban szerepelt. – Nem tudom, hogy jövőre itt leszek-e ismét, de a tenisz továbbra is örömet, boldogságot ad mindennapjaimnak.

Az Európa-bajnokságon egyébként az ITF korosztályos világranglistavezetői közül öten is pályára léptek, a verseny nyílt kiírása jóvoltából amerikai, ausztráliai, kanadai, chilei, japán résztvevők is voltak, többen tornagyőzelemmel zártak. Ifjú szereplőként a profi mezőnyből is ismert osztrák Mario Haider-Mauer is pályára lépett, s a 45-ösök között pedig a szintén osztrák Clemens Weinhandl diadalmaskodott, aki szenior debütálásának magyar vonatkozására is emlékezik:

Tíz évvel ezelőtt, a mallorcai világbajnokságon Noszály Sándorral vívtam az elődöntőt. Drámai meccs volt, több mint négy órán át tartott, s hajszálon múlott, hogy melyikünk nyer. Szerencsére én jutottam a fináléba. Azóta számos szenior tornán indultam, nem igazán őrzöm meg emlékemben az eredményeket, de arra a meccsre mindig emlékezni fogok…

Gernot Dreier versenyigazgató a most zárult tornáról mondja azt, hogy is emlékezetes viadal volt.

– Összességében igen sikeres viadalt zártunk. Nagyszerű időnk volt, népes mezőny érkezett Pörtschachba, s a játék minősége is magas színvonalúnak bizonyult. Remek volt az együttműködés a szervező bizottság, valamint a település vezetői, szállodái között. Nagy öröm számunkra, hogy a sorozatot folytatni tudjuk, s jövőre is a Werzer Aréna adhat otthont az Európa-bajnokság újabb versenyének.

Az egyéni döntők

Férfiak

35+: Mario Haider-Maurer (AUT) - Luca Serena (ITA) 7-6(9), 6-3
45+: Clemens Weindhandl (AUT) - Petr Kovacka (CZE) 7-6(2), 6-4
50+: Taras Beyko (CAN) - Michael Kocher (GER) 6-2, 6-3
55+: Christian Greuter (GER) - Manfred Hundstorfer (AUT) 6-3, 6-4
60+: Michael Maldoner (AUT) - Karl Pansy (AUT) 6-4, 6-4
65+: Wayne Cowley (AUS) - Harald Hellmonseder (AUT) 6-1, 6-4
70+: Torsten Hansson (SWE) - Mats Lilja (SWE) 4-6, 7-6(8), 6-4
75+: Peter Pokorny (AUT) - Klaus Kreuzhuber (AUT) 6-1, 6-2
80+: Heinz Gabernig (AUT) - Heinz Kleinemas (GER) 6-0, 2-1, feladta

Nők:

35+: Christine Kraupa (GER) (körmérkőzéses torna)
40+: Stefanie Kolar (GER) - Kristine Quadflieg (GER) 6-1, 6-2
45+: Susi Fortun Lohrmann (GER) - Lucia Conde Vidal (ESP) 6-2, 6-0
60+: Carolyn Nichols (USA) - Karien Theeuwes (NED) 6-1, 6-0
65+: Reinhilde Adams (GER) - Monika Quirmbach (GER) 6-2, 6-3
70+: Heidi Eisterlehner (GER) - Sylvia Bauwens (GER) 6-3, 6-2
75+: Michele Bichon (FRA) - Heide Orth (GER) 7-6(3), 6-4
80+: Elisabeth van Boemmel (GER) - Nanda Fischer (GER) 6-3, 6-7(5), 10-5
85+:  Shirley Whitaker (AUS) (körmérkőzéses torna)

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső