Tizenhat esztendővel ezelőtt, 2003-ban alakult meg veterán játékosok önálló szervezete, a Szövetség a Magyar Veterán Teniszezőkért Egyesület. Pintér András (80), aki a kezdetektől a testület vezetője volt, idén januárban bejelentette, hogy a szezon végén távozik posztjáról. Az új elnök személyéről a november 4-én esedékes közgyűlés dönt majd.

 

Árvay Sándor írása * A búcsúzó sportvezetővel a tisztújító találkozó helyszínén, az Elektromos sporttelepen beszélgettünk. Ott, ahová szinte a teljes teniszes élete kötődik: édesapja szerettette meg vele itt a sportágat, s azóta is e klubban teniszezik, heti rendszerességgel.

A bejáratnál pontosan tudják, hol keressem: a tribün mellett, az 1-es pályán, ahol megszokott négyes üti mindig a labdát: Fuchs Anna, Németh Gyula, s a Pintér házaspár duója, melyben Mária asszony, az egykori kétszeres WTA-tornagyőztes világsztár, Marie Neumannova is olyan szép stílusban, s akaraterővel játszik, mint amikor az ausztráliai Grand Slam tornán 1980-ban a negyedik fordulóig jutott.

Mindannyiuk számára kötelező örömszerzés a heti kétszeri teniszezés – még igazoltan sem illik hiányozni…

 

pinter hazaspar 2019

 

Adódik, persze, távolmaradás Pintér András életében is, hiszen cégvezetőként ma is aktív munkát végez, teniszes megbízásainak pedig se szeri, se száma az évtizedek során. Ő volt az első magyarországi profi menedzselési alap létrehozója, az első hazai Challenger-tornák (Levi’s Cup) versenyigazgatója, dolgozott a szövetségben alelnökként, megbízott elnökként, az ellenőrző testület vezetőjeként, tevékenykedett Davis Kupa-kapitányként, volt a BTSZ alelnöke, s a Tennis Europe veterán bizottságának tagja.

Ez utóbbi megbízás kapocs az elmúlt bő másfél évtized hazai teendőihez is.

– Tizenhat éve vagyok a szenior szövetség elnöke. Megalakulásunkkor néhány tízezer forinttal és egy ITF 2-kategóriás versennyel rendelkeztünk. Az eltelt időszakban sokat fejlődött a hazai veterán teniszsport. Jelenleg van egy legmagasabban jegyzett, ITF A-kategóriás viadal, a keszthelyi torna, továbbá két ITF 1 és egy ITF 3-as minősítésű magyarországi szeniorverseny. Pénzügyi helyzetünk stabil. Időközben felettem is elszaladtak az évek, beléptem a mágikus 80+ korosztályba. Úgy érzem, hogy eljött az idő átadni a stafétabotot egy fiatalabb, dinamikusabb társunknak, s új vezetővel, megfiatalodó elnökséggel indítani a 2020-as esztendőt.

A búcsúzó elnök büszke arra, hogy az évek során sikerült „kijátszani” a nemzetközi szövetséget, s a hazai játékosok ötven százalékos, mérsékelt nevezési díjjal indulhatnak a versenyeinken – „felpótolják” a fizetendő díjat a külföldiek szintjére. A 80 felettiek pedig, idegenek és magyarok egyaránt, nem fizetnek nevezési díjat.

– Ez, úgy gondolom, a világon egyedülálló – mondja Pintér András. – Le kell térdelni, s tisztelegni azok előtt, akik például Ausztráliából harmincegynéhány órás utazás végén játékra jelentkeznek a keszthelyi versenyen. Kalapot kell emelni előttük, s nem nevezési díjat kérni tőlük! Emlékszem egykori sporttársunk, Nemcsik Pali bácsi szavaira, aki szintén ilyen „nagy utazó” volt, idős korában is, s Nagykőrösről vonaton, ki tudja hány átszállással érkezett meg a hazai, vagy külföldi szenior versenyekre. „E közegben érzem magamat megbecsült embernek, itt vannak a barátok, olyan ez, mint az otthonom” – mondta Nemcsik doktor.

Pintér András úgy véli, hogy pontosan e fenti szavak világítják meg a sport, s ezen belül is a szenior tenisz fontosságát. E korosztály tagjai nem „csupán” saját egészségüket ápolják, de – meglehet, nem is tudatosan – fontos társadalmi feladatot is ellátnak: példát mutatnak a fiataloknak arról, hogy mit jelent a teljes élet.

– Ezek korosodó, már lassuló mozgású, de lélekben és szívben igencsak erős emberek jelentik a tenisz jövőjét! Különösnek hangzik e megfogalmazás, de valóban rajtuk múlik a sportág sorsa.  Nagyobb szerepük van a tenisz megszerettetésében, mint a mindig rohanó, munkájukkal elfoglalt szülőknek. A nagyi és a nagypapa példája mutat utat a fiataloknak, hogy milyen élethosszig tartó játékot kínál a tenisz, nekik van idejük, hogy a számítógép elől pályára csalják az unokákat, hozzák-viszik edzésre a gyerekeket, ők tudják elindítani az ifjakat a versenyzés felé, az ő boldogságukat, játékörömüket szívhatják magukba az utódok. Nem is gondoljuk, milyen nagy szerepe van a szeniorok példamutató ténykedésének.

 

pinter az elektromoson

 

Arról is szót ejtünk, hogy szükség van, persze, a versenyrendezés, a veterán teniszélet anyagi támogatására, érkezik jelentős összeg az MTSZ-től, s az egyesület is tud felhasználni saját büdzséjéből is, s ott vannak a tagdíjak, az önkéntes támogatások, de sokszor nem is a pénzben mérhető segítség a legfontosabb, hanem a megbecsülés, a figyelem, a hosszú életút erkölcsi elismerése.

– Olyan formában, ahogy a Tennis Europe örökös bajnokként tiszteleg Gulyás István, Pintér Marie, valamint az osztrák Peter Pokorny és a német Heidi Orth előtt, ahogy a prágai Stvanice-stadionban is fénykép őrzi egykori csehszlovák sztárjátékosuk, az évtizedek óta magyar állampolgár Mária nevét, ahogy az új-zélandiak és a britek is tiszteletbeli tagként köszöntik őt. A WTA, az ATP is megbecsüli régi klasszisait. Nekünk is erre kell törekednünk. Próbájuk megőrizni a sportág régi nagyjainak emlékét. Öröm volt azt tapasztalni, hogy immár a magyar felnőtt bajnokság Gulyás István és Körmöczy Zsuzsa nevét viseli, a szeniortornák is emléket állítanak nekik, miként Lencsi bácsi, Lénárt László nevét is verseny viseli a szenioroknál.

A Szövetség a Magyar Veterán Teniszezőkért Egyesület az ország legnagyobb teniszklubjaként 815 játékost tart a nyilvántartásban, közülük több mint háromszázan fizetnek tagdíjat, versenyeznek rendszeresen. A közgyűlés november 4-én választja meg a leköszönő Pintér András utódját – két jelölt verseng majd a voksokért, Bíbok Tamás és Erdei Csaba.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső