A Fogyatékossággal Élő Teniszezők bizottsága élén Gubacsi Zsófiáta CSEFOSZ elnöke, Medvegy Judit váltotta. Gubacsi más elfoglaltságai miatt nem vállalta tovább a testület vezetését, a speciális teniszezőket a jövőben is támogatni fogja. Medvegy Judit a folytonosság jegyében kívánja tovább vezetni a bizottságot.

A hallássérültek intézetében: Tóth Bálintné igazgató helyettes, Gubacsi Zsófia, Dr. Gálné Csabai Klára intézményvezető, Varkoly Gábor teniszedző, Medvegy Judit és Sztari Bernadett jelnyelvi tolmács

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Az MTSZ Fogyatékossággal Élő Teniszezők Bizottsága élén november végén változás történt. Az eddigi elnök, Gubacsi Zsófia lemondását követően, a tagok egyhangúlag Medvegy Juditot szavazták meg a két évvel ezelőtt életre hívott testület új vezetőjévé. A Csepel Szigeti Fogyatékosok Sportegyesületének elnökét a váltásról, valamint jövőbeni terveiről kérdeztük.

− Meglepte Gubacsi Zsófia lemondása?

 − Természetesen nem, hiszen Zsófi már szeptemberben megkeresett és elmondta, hogy idő hiányában a jövőben nem tudja tovább felelősséggel ellátni az elnöki tisztséget. Ebben a nehéz gazdasági helyzetben a korábbinál nagyobb figyelmet igényel az egyesülete, félmunkát pedig nem szeretne végezni. Annál sokkal jobban tiszteli és elismeri a fogyatékossággal élők sportját. Nagy megtiszteltetésnek tartottam, hogy rám gondolt utódjaként, de azért volt bennem némi félelem is.

− Sportszervezői végzettsége van, és ezen az igencsak speciális területen is több évtizedes tapasztalattal rendelkezik. Mitől tartott?

− Nem a teniszből jöttem, hanem a labdarúgásból. Úgy éreztem, kilógok a sorból. Zsófi azonban maximálisan elégedett volt az eddigi munkámmal, és ragaszkodott a személyemhez. Azzal a feltétellel mondtam igent, ha a szakmai kérdésekben a jövőben is, mindig számíthatok rá. Ő ezt örömmel ígérte meg, hiszen meg sem fordult a fejében, hogy hátat fordítson nekünk. Klubja révén továbbra is minden támogatást megad nekünk és a bizottságnak is tagja maradt. A berlini Speciális Olimpiára készülő játékosokat például edzéslehetőséggel és felszereléssel segíti, de a többi szakág képviselői is otthonra lelnek nála.

− Ön eddig is a bizottság tagja volt, így pontosan ismeri működését. Hogy értékeli az elmúlt két évet?

− A múlt heti bizottsági ülésen Noszek Péter elnökségi kapcsolattartó arról számolt be, hogy a sportági vezetés szerint példaértékűen dolgoztunk. S ez nemcsak a bizottsági munkára érvényes, de az eseményeink számára és sikerére is. Az idei nyári tábor már második volt a sorban, ahogy a FÉT-nap is. Utóbbit ezúttal kombináltuk az Orbán-Sebestyén Katalin által rendezett Speciális Olimpia Európai Egyesített Tenisz meghívásos versennyel, így a BVSC-Zugló sporttelepén igazi ünnepet ülhettünk szeptember első hétvégéjén. Ráadásul nagy nemzetközi érdeklődés által kísérve, hiszen kilenc ország 22 párosa vett részt ezen az európai premieren.

 

fet torna bvsc 2022FÉT-verseny a BVSC sportközpontjában

 

− Mit gondol, a fogyatékossággal élők között ennek hatására népszerűbbé vált a tenisz?

− Mindenképpen. A jól szervezett hangulatos versenyek igen nagy létszámmal zajlottak. Most azonban komoly megtorpanás várható az eddigi dinamikus fejlődésben. Az emelkedő árak miatt a tenisz még drágábbá válik, s már most érezzük az olcsóbb, tao-támogatásban részesülő csapatjátékok elszívó erejét. Amennyiben Gubacsi Zsófi nem adna a különböző szakágakban világversenyre készülő válogatott teniszezőinknek edzéslehetőséget, nem is tudom, mit csinálnánk. A korábbi keretünket az MTSZ nehéz helyzete miatt befagyasztották, így a rendezvényeink esetében is szponzorokat kellett keresnünk. Szerencsére sikerrel jártunk, de hogy mit hoz a jövő, azt most még nem tudhatjuk.

− A bizottság életre hívásával és tevékenységével sikerült-e változtatni a közgondolkodáson?

− Bízom benne, hogy igen. A testületünk léte azért is fontos, mert ezen keresztül láthatóbbak és hallhatóbbak lettünk, miközben lehetőséget ad az egységes fellépésre is. A hallássérültek zuglói intézményébe például már bizottsági jogosítvánnyal mehettünk, aminek köszönhetően igen sikeres tárgyalásokat folytattunk az utánpótlás-nevelés beindításáról. Rengeteg tervünk és ötletünk van, amelyekhez források is kellenének. De megértjük a pillanatnyi helyzetet, s reméljük, hogy az MTSZ is hamarosan le tudja zárni a múltat és az építkezésre fordíthatja majd az energiáit. Ez utóbbinak most már mi is aktív szereplői vagyunk.

− A nehézségek ellenére komoly sikerekről is be tudnak számolni. Máthé Gábor például májusban, a hallássérültek Brazíliában megrendezett világjátékán lett ezüstérmes.

− Nagyon büszkék vagyunk Gábor eredményeire. A világ legjobbjai közé tartozik, nem véletlen, hogy meghívták az Australian Openre, ahol a Grand Slam-viadal második hetének végén, a legjobb nyolc siket teniszezővel bemutató tornán vehet részt. Ez egy kihagyhatatlan lehetőség, ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy a kiutazáshoz szükséges anyagi hátteret meg tudja teremteni. A szervátültettek számára világjátékot rendeznek jövő áprilisban, amelyen Poós Gergely vehetne részt jó esélyekkel. Ehhez neki is támogatásra lenne szüksége. És akkor az SO nyári világjátékára utazókról még nem is beszéltem, ahogy a kerekesszékesekről sem. Utóbbiak a huszonnégyes párizsi paralimpia kvalifikációs versenyeire készülnek. Esemény tehát van bőven és esélyes magyarokban sincs hiány. Mégis nagyon nehéz ezekre forrást találni.

− Ezek szerint egyáltalán nincs irigylésre méltó helyzetben elnökként.

− Nem is azért vállaltam, hogy irigyeljenek. A CSEFOSZ elnöki posztját húsz éve látom el önkéntesként, s a FÉT-bizottsággal sem más a helyzet. Szeretem, amit csinálok, s azokat az embereket, akik ebben a körben élnek, dolgoznak, sportolnak. Ha nekik szükségük van rám, nem mondhatok nemet. A Gubacsi Zsófia által megkezdett úton haladok tovább. Most az a legfontosabb, hogy zökkenőmentes legyen az átadás-átvétel. Erre meg is van minden esélyünk, hiszen mind a bizottság többi tagjával, Fábián Ágnessel, Máthé Gáborral, Poós Gergellyel, valamint az elnökségi kapcsolattartó Noszek Péterrel, mind pedig Zsófival a legnagyobb egyetértésben és szeretetben dolgoztunk eddig együtt. Nem látom okát annak, hogy ez a jövőben bármely téren is változzon.

 

mezobrenyi nyari tabor regi es uj elnok egymas mellett 2022Mezőberényi nyári tábor, a kép bal szélén Medvegy Judit és Gubacsi Zsófia

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső